VITRYSSLAND. Det spända läget i Vitryssland ökar nu ytterligare efter valet och de inhemska protesterna – EU förbereder ekonomiska sanktioner mot landet och Nato utökar sin närvaro i Polen.

Arkivbild.

EU förbereder sanktioner som primärt kommer att riktas mot den sittande vitryske presidenten, hans familj och andra högt uppsatta tjänstemän och politiker i landet. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är mycket nöjd över att man ”lyckats argumentera bort” allt motstånd mot sanktionerna på EU-nivå.

— I och med det här mötet kan arbetet omedelbart börja med att ta fram konkreta förslag på sanktioner, säger hon till Dagens Nyheter och förklarar vidare att man initialt stötte på visst motstånd från några av EU-ländernas utrikesministrar mot att införa den här typen av drastiska åtgärder, men att det motståndet snart gav efter.

Det är ännu inte offentliggjort exakt hur sanktionerna kommer att utformas, men två krav som EU ställer är att nyval hålls så att den liberala och Rysslandskritiska oppositionen får ”en rimlig chans”. Vidare kräver man att alla fångar som EU klassar som politiska fångar släpps ut från fängelset.

President Aleksandr Lukasjenko har pekat på hur protesterna i landet orkestrerats av utländska intressen i syfte att destabilisera landet och tvinga bort honom. Linde i sin tur menar att det handlar om fredliga demonstrationer och stora strejker i landet, hon beklagar sig också över rapporter om att polisen ska ha använt våld mot protesterande.

Sedan tidigare har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gett sitt uttalade stöd för omfattande sanktioner mot Viryssland, detta eftersom regimen enligt henne ”brutit mot demokratiska principer eller kränkt mänskliga rättigheter”.

Macron stödjer protesterna men slår ner Gula västarna på hemmaplan
Även den vänsterliberale franska presidenten Emmanuel Macron har uttryckt sitt stöd för demonstrationerna och uppmanat EU-ländernas regeringar att ”mobilisera” tillsammans med de protesterande för att uppnå vad han menar är frihet och självständighet för sig själva och sitt land, rapporterar Russia Today.

Detta har i sin tur fått Rysslands utrikesdepartement att reagera och hånfullt peka på Macrons påstådda hyckleri kring hur dennes regering hanterade ”Gula västarnas” massdemonstrationer i Frankrike – en proteströrelse som Macron slog ner på med våld och repression och som väckte avsky och fördömanden internationellt.

När kommer han (Macron) att uppmana Europeiska unionen att mobilisera stöd för hundratusentals gula väster som demonstrerar fredligt för sina rättigheter, friheter och självständighet?” frågar sig Maria Zakharova, talesperson för utrikesdepartementet, på Facebook och konstaterar att Macron är en hycklare.

Nato kraftsamlar i Polen
Just nu positionerar Nato ett stort antal militära trupper vid gränsen mellan Vitryssland och Polen, enligt president Lukasjenko. Nato förnekar i ett uttalande att man rustar upp i Polen, men samtidigt medger en talesperson att Nato mycket noga följer utvecklingen i regionen.

Enligt Reuters undertecknade Polen så sent som under lördagen ett avtal med den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo där USA får tillåtelse att öka antal soldater utstationerade i Polen. I dagsläget handlar det om runt 5 000 stridsklara soldater, en siffra som man nu kan komma att öka till över 20 000 om man bedömer att det finns ett ”stigande hot”.

Det förekommer också uppgifter i media om att Ryssland har lovat att hjälpa sitt grannland och sin allierade även med militärt stöd om så bedöms krävas och önskas.


  • Publicerad:
    2020-08-18 07:15