UTRIKES. Vitryssland är ett av få länder som vid sidan av Sverige avstått från omfattande nedstängningar under coronapandemin. Internationella Valutafonden (IMF) och Världshälsoorganisationen (WHO) försöker nu påverka Vitryssland att införa omfattande coronarestriktioner och nedstängningar, vilket kan hota landets ekonomi.

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko som står emot försöken att stänga ner landet. Skärmbild: Youtube.

För att bevilja ett lån till Vitryssland ställer Internationella Valutafonden (IMF) kravet att Vitryssland ska stänga ner och liksom många andra länder införa drakoniska restriktioner mot coronapandemin, skriver Nya Tider.

Presidenten Aleksandr Lukasjenko har emellertid klargjort att han vägrar gå med på kravet.

— Ytterligare lånevillkor som inte berör den finansiella delen är oacceptabla för Vitryssland, sade Lukasjenko när han under ett möte i huvudstaden Minsk tog upp frågan.

Förhandlingar kring ett eventuellt lån har pågått sedan den 30 mars.

Lukasjenko betonade under mötet att villkor som ligger utanför den ekonomiska delen av låneavtalet är oacceptabla för Vitryssland. Han avslöjade att landet pressats utifrån sin hantering av coronapandemin.

— Vi hör exempelvis krav på att modellera våra coronavirusinsatser efter Italiens. Jag vill inte se den italienska situationen upprepas i Vitryssland. Vi har vårt eget land och vår egen situation, klargjorde presidenten.

— IMF fortsätter att avkräva oss karantänåtgärder, isolering och utegångsförbud. Det här är nonsens. Vi kommer inte att dansa till någons pipa, fortsatte han.

Vid sidan av Sverige är Vitryssland ett av få länder som inte genomförde nedstängningar och utbredda restriktioner som i övriga världen lett till ekonomisk regression och även förstört livet för hundratals miljoner människor.

Enbart i USA har över 50 miljoner människor förlorat sin försörjning genom åtgärder som införts med hänvisning till den så kallade coronapandemin som utlystes av Världshälsoorganisationen (WHO) den 11 mars.

Enligt finansanalytiker är det oerhört märkligt att en kreditgivare som IMF ställer som krav att Vitryssland ska genomföra åtgärder som i praktiken kommer att förstöra landets ekonomi – och därmed i förlängningen försämra landets möjligheter till att återbetala lånet.

Även WHO har krävt att Vitryssland ska genomföra olika restriktioner så som social distansering, förbud av större sammankomster samt nedstängning och olika karantänsåtgärder.

I Tyskland demonstrerade under den gångna helgen över en miljon människor mot de hårda coronarestriktioner som genomförts i landet. Flera forskare och läkare har ifrågasatt restriktionerna då man menar att covid-19 inte skiljer sig nämnvärt från en normal influensaepidemi och att det piskats upp en kraftigt överdriven hysteri kring coronapandemin.

Lukasjenko har tidigare kallat coronapandemin för en bluff och menat att västvärldens reaktion på den är ”psykotisk”.


  • Publicerad:
    2020-08-03 17:45