VITRYSSLAND. Efter söndagens val i Vitryssland har massiva protester brutit ut i landet. Enligt det officiella valresultatet ska landets president Aleksandr Lukasjenko ha fått 80 procent av rösterna. 

Tusentals människor protesterade mot valresultatet och påstått valfusk i den vitryska huvudstaden Minsk. Bild: Twitter.

Massiva protester har brutit ut i Vitryssland efter att landets president Aleksandr Lukasjenko återvalts. Enligt det preliminära valresultatet fick Lukasjenko 80 procent av rösterna medan oppositionskandidaten Svetlana Tikhanovskaya fick 10 procent av rösterna, skriver RT.

Tikhanovskaya hävdar att valresultatet är falskt och kräver att valet ska förklaras ogiltigt. Hon vill också att rösterna ska räknas om eller att nyval ska utlysas.

Nu har tusentals vitryssar gett sig ut på gatorna för att demonstrera mot det påstådda valfusket. Demonstrationerna har stundtals varit våldsamma och konfrontationer har skett mellan demonstranter och polisen. Över 3000 personer har omhändertagits av polisen i samband med protesterna och ett nittiotal personer har skadats.

President Lukasjenko säger att han inte kommer att tillåta en ”Maidan-liknande” kupp som i Ukraina 2014 i sitt land. Han uppmanar även demonstranterna att lugna ner sig.

https://twitter.com/russian_market/status/1292715628172804096?s=20

Valery Vakulchik från vitryska KGB säger att de förhindrat ett lönnmordsförsök på oppositionskandidaten Tikhanovskaya. Vakulchik berättar att säkerhetstjänsten avlyssnade ett telefonsamtal där det uppfattades som att ett mord på Tikhanovskaya planerades. Tikhanovskaya har nu tagit sig till Litauen skriver landets utrikesminister Linas Linkevicius på Twitter.


  • Publicerad:
    2020-08-11 22:50