UKRAINA. Ledaren för det ”social-nationalistiska” partiet Svoboda, Oleg Tyagnybok, har utlyst allmän strejk i sitt tal på Självständighetstorget i Kiev.

Folkmassa i Kiev.

Folkmassa i Kiev.

Kiev är Ukrainas huvudstad. Klicka för förstoring.

Kiev är Ukrainas huvudstad. Klicka för förstoring.

Enligt rysk statlig radio demonstrerar mer än en halv miljon människor i huvudstaden. På den statliga ryska nyhetskanalen Rysslands röst står följande:

Ledaren för nationalistpartiet Svoboda Oleg Tyagnybok har utlyst allmän strejk i sitt tal på självständighetstorget i Kiev.

Vi inleder en allmän strejk och från och med denna stund stannar vi kvar på Självständighetstorget.

Ledaren för Tredje ukrainska republiken och före detta inrikesminister Jurij Lutsenko har uppgett att massprotesterna redan mynnat ut i revolution.

Vår plan är klar. Det är inget massmöte eller engångsaktion utan en revolution, sade han. Som svar började tiotusentals protesterande skandera ”Revolution!”.

World Jewish Congress listade tidigare i år Svoboda som ”nynazistiskt”.

Löpande uppdatering:

Uppdatering 2013-12-02 15:30:

Från nyhetskanalen Rysslands röst:

En ledamot i Krimstaden Sevastopols stadsråd, Sergej Smoljaninov, har uppmanat att ryska trupper ska gå in i Ukraina. Han vände sig med denna uppmaning till Rysslands president Vladimir Putin. Smoljaninov uppgav att västerländska säkerhetstjänster har initierat statskupp i Ukraina.

Samtidigt bad han Rysslands president att samordna ingreppet av ryska väpnade styrkor till Ukraina för att värna landet mot USA:s och NATO:s aggression.

Uppdatering 2013-12-02 15:22:

En ny film visar då demonstranter försöker riva ett Stalin-monument. Polisen svarar med att försöka forcera bort demonstraterna, för att i nästa sekund själva tvingas backa för demonstraterna, som använder tårgas och projektiler.

I början syns en demonstrant vifta med en flagga med ett kelterkors på:

Uppdatering 2013-12-01 22:54:

JewishNewsOne sände i oktober 2012 ett inslag om Svobodas anti-semitism:

Russia Today sände under kvällen ett inslag om massdemonstrationerna:

Uppdatering 2013-12-01 20:59:

En Nordfront-läsare kom med en intressant kommentar:

Är det ingen som oroas av att Svobodas medfinansiär är en etnisk [censur] vid namn Igor Kolomoyski, som även äger Private Group?

’Enligt mediarykten, sponsrades Svoboda till viss del av juden Igor Kolomoyski, ägare av Private Group. Versionen om att en jude givit stöd till ett nynazistiskt parti låter inte konstigt för Ukraina, vars finansmoguler präglas av exceptionell cynism’.

Läs hela kommentaren här.

Uppdatering 2013-12-01 19:26:

Rysslands röst uppger att ryska specialstyrkor har landat i Kiev:

De ryska specialstyrkorna Vitjaz har skymtats på flygplatsen Borispol i Kiev. Detta meddelar ukrainska massmedier med hänvisning till det ukrainska civilnätet Opora.

Tre bussar med Vitjaz är på Borisol. Specialstyrkorna Berkut har också kommit till presidentadministrationen, står det i organisationens meddelande.

Uppdatering 2013-12-01 19:20:

Nordfront har varit kontakt med en rysk nationell tillhörande Ryskimperiska rörelsen och Nationalsocialistiskt Initiativ (NSI) som gjorde följande uttalande:

Vad vill ryska och svenska nationella? Vi vill krossa bankerna och verkligen inte gå med i NATO. Ett ukrainskt inträde förstärker NATO. Ukraina får banker under [censur] kontroll. Ta t.ex. Estland, de talade om att de var nationalister som ville ha frihet, men vad hände? Deras militärförsvar blev under NATO-kommando och deras banksystem ställdes under [censur] kontroll.

Svoboda har en anti-semitisk retorik, så det är en paradox. Ryska nationella vill inte att Ukraina ska gå med i NATO och förstärka den militära unionen. Och vi vill heller inte att de hamnar under Putins makt.

Ukraina måste kämpa för att bli en oberoende nation.

Uppdatering 2013-12-01 18:38:

Bakgrunden till massprotesterna är den nuvarande regeringens stöd till att ingå frihandelsavtal med Ryssland, något som demonstranterna opponerar sig emot. Svoboda nämner inget om EU i sin principförklaring men skriver att de eventuellt vill ansluta sig till NATO. I partiets principförklaring återfinns bland annat följande ståndpunkter:

  • Införa straff mot ”ukrainofobi”.
  • Införa rätten att bära vapen.
  • Förbjuda aborter förutom i fall av medicinska nödvändigheter eller våldtäkt.
  • Att Ukraina ska anförskaffa nukleära vapen.

Svobodas hemsida anger de följande orsaker till konflikten:

Den 1 december 2013 samlades hundratusentals medborgare i Kievs Shevchenko Park för att protestera mot Janukovitj diktaturregim. Ukrainare från hela landet samlades för att uttrycka sin protest mot kriminella myndigheters anti-nationella göromål, särskilt misshandeln av civila på Självständighetstorget den 30 november 2013. Medborgarna är också arga över regeringens beslut att stoppa europeiska integrationsprocessen. Just nu rör sig medborgarna mot deltagarna Maidan Nezalezhnosti. Oppositionsledare går längst fram i konvojen: Svoboda – Oleh Tyahnybok, Batkivshchyna – Arsenij Jatsenjuk, Udar – Vitaliy Klitschko.

Uppdatering 2013-12-01 17:40:

Från Wikipedia:

En bok publicerad 2010 av Yuriy Mykhalchyshyn, Svobodas ideolog, beskrev ”Förintelsen” som ”en period av ljus i historien”. Mykhalchyshyn som sitter på en av Svobodas platser i det Ukrainska parlamentet uppges ofta citera Joseph Goebbels.

Film från massprotesterna:

 


  • Publicerad:
    2013-12-01 17:30