UKRAINA. Under dagen utlystes en vapenvila på båda sidor i Ukraina under de pågående protesterna. Anledningen var att låta representanter från den regeringskritiska oppositionen ha överläggningar med regeringsrepresentanter.

Efter fem dagar av stridigheter mellan opposition och kravallpolis utlystes under dagen en vapenvila. Det är dock ovisst om en överenskommelse ska kunna fattas för att få stopp på protesterna.

Oppositionens ledare Vitaly Klitschko uppgav tidigare under dagen att han kommer tala till aktivisterna och redogöra för vilka beslut som fattats under mötet med regeringsrepresentanterna och presidenten Viktor Yanukovich.

Klitschko uppgav att man kommer försöka få regeringen att avskaffa flertalet lagar som oppositionen anser är diktatoriska. Man kommer även att kräva ministerrådets avgång och ett tidigarelagt presidentval.

— Chanserna är små, ​​men de finns, kommenterade oppositionsledaren de högt ställda kraven.

Det tidigare samtalet med regeringen som hölls i onsdags var fruktlöst och oppositionen hotade då med ”att gå på offensiven”, medans regeringen uppmanade de protesterande att ”vara mer blygsamma med sina krav”.


Polisen attackeras med brandbomber

Våldsamheterna mellan aktivister och regeringsstyrkor har eskalerat sedan starten av upproret i landet. Flera människor har skadats på båda sidor och två personer uppges ha avlidit.

Vilka som ligger bakom den pågående demonstrationen är något oklart, men när demonstrationerna började i fjol var nationalistpartiet Svoboda en av de drivande aktörerna. Den ryska statliga nyhetskanalen Rysslands röst har analyserat oroligheterna och menar att den pågående revolutionen i landet faktiskt kan lyckas och då kommer att innebära ett fullskaligt inbördeskrig.

Källa:
Ceasefire in Ukraine: Barricades doused out, violence an inch from reigniting


  • Publicerad:
    2014-01-23 19:00