UKRAINA. Våldet har åter blossat upp på gatorna i Kiev efter en dags vapenvila mellan demonstranter och polis.

Sedan i söndags har våldsamma protester pågått i Ukrainas huvudstad Kiev. Protesterna är en del av de regeringskritiska demonstrationer som pågått sedan förra året.

En drönare filmade ett splittrat i Kiev i fredags.

Först i torsdags, efter att flera personer dött, upphörde våldsamheterna tillfälligt då oppositionen och regeringen enades om en vapenvila. Men i fredags blossade våldet upp igen.

Demonstranter ska ha tänt flera eldar i Kiev, kastat brinnande däck och brandbomber mot polisen. Flera personer har rapporterats skadade och polisen har besvarat demonstranternas våld genom att skjuta gummikulor mot dem.

De demonstranter som tänker stanna ute hela natten mellan fredag och lördag kommer att få det tufft då det förutspås bli -30 °C under natten.

Utländskt stöd för demonstranterna
Samtidigt som vissa av demonstranterna i Ukraina kallas för ”högerextremister” av vissa medier, så stöds demonstranterna av personer som Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

USA tar också allt tydligare ställning för demonstranterna och mot den nuvarande regimen i Ukraina.

Regimen viker sig?
Ukrainas president, Viktor Yanukovych, har lovat att göra eftergifter för att blidka demonstranterna. Bland annat lovade han i fredags att ändra regeringens sammansättning och förändra antiprotest-lagen som var den tändande gnistan i söndags då de våldsamma protesterna började.

Vidare har Yanukovych erbjudit sig att släppa gripna demonstranter och ge sänkta straff till de som begått brott under protesterna.

Källa:
Back to chaos: Rioters burn tires, throw Molotovs at police in Kiev


  • Publicerad:
    2014-01-25 00:20