UKRAINA. Viktor Janukovytj, Ukrainas president, har nu gett Arsenij Jatsenjuk, parlamentarisk ledare av det oppositionella partiet Batkivshchyna, ett erbjudande om att bli landets premiärminister. Detta i syfte att kunna ta itu med de politiska oroligheter som härjat i landet på senare tid.

Under ett samtal mellan Ukrainas president Viktor Janukovitj och oppositionen med storpartiet Batkivshchyna i spetsen lades ett erbjudande fram om en premiärministerpost åt Batkivshchynas parlamentariske ledare, Arsenij Jatsenjuk. Presidenten menar att ett samarbete med oppositionen kommer göra det lättare att ena landet och genomföra nödvändiga reformer. En annan oppositionsledare, Vitalij Klitjko, fick under samtalet ett erbjudande om att bli vice premiärminister med ansvar för frågor som rör människorätt.

Justitieminster Olena Lukash säger i ett uttalande att beslut kommer att fattas om den nuvarande regeringens avgång ifall Jatsenjuk tackar ja till posten som premiärminister. Jatsenjuk har även sagt att han i egenskap av premiärminister skulle ansluta Ukraina till EU.

Samtidigt har demonstranter fientliga till den nuvarande regimen, med bland annat det nationella partiet Svoboda i spetsen, slagit läger i huvudstaden Kyiv. I två månader har demonstranter krävt att Janukovitj avgår och att ett tidigt folkval hålls.


  • Publicerad:
    2014-01-26 19:07