UKRAINA. I söndags blossade demonstrationerna i Ukraina upp igen. På måndagskvällen började demonstranter skjuta stenar och brandbomber mot polisen med hjälp av en katapult.

Under söndagskvällen samlades tusentals oppositionella ukrainare för att demonstrera mot nya lagar som regeringen precis infört.

De flesta demonstranterna protesterade fredligt, men några hundra radikala demonstranter gick till angrepp mot polisen med stenar och brandbomber, vilket resulterade i över 70 skadade poliser som hamnade på sjukhus och flera uppeldade polisfordon.

Efter söndagens upplopp har demonstranter under måndagen i princip inlett en belägring av regeringskvarteren som skyddas av kravallpoliser. Demonstranterna har till och med byggt en egen katapult som avfyrar stenar och smällare mot poliserna.

Se film på när katapulten avfyras nedan:

Enligt uppgifter ska oppositionella funktionärer också ha delat ut ”två meter långa träpinnar försedda med vassa metalspetsar” till demonstranter. Regeringen menar att vapnen kommer användas mot poliser och hävdar att oppositionella parlamentsledamöter missbrukar sin åtalsfrihet till att beväpna illegala styrkor och uppmuntra till våldsamma ordningsstörningar.

Samtidigt kritiseras polisen för att använda övervåld och demonstranterna verkar vinna då regeringen redan börjat tala om att göra vissa eftergifter.

Vilka som ligger bakom den pågående demonstrationen är något oklart, men när demonstrationerna började i fjol var nationalistpartiet Svoboda en av de drivande aktörerna och bland andra Russia Today skriver skriver att ”högerextermister” befinner sig vid frontlinjen under den nu pågående demonstrationen.

2014-01-21 14.00: Artikeln uppdateras med filmer från kravallerna i söndags:

2014-01-21 14.10: Artikeln uppdateras med en film från i söndags där bland annat bakgrunden till protesterna diskuteras:

Nordfront kommer att följa utvecklingen i Ukraina och återkomma i ämnet!

Källa:
Ukrainian protesters set up catapult to fire at police (PHOTOS)


  • Publicerad:
    2014-01-21 00:11