UKRANIA. Det nationalistiska partiet Svoboda förknippas starkt med protesterna mot den ukrainska regeringen och dess avståndstagande från ett närmare samarbete med EU. Judar i Ukraina ansluter sig dock till protesterna trots Svobodas bitvis ”antisemitiska” retorik.

Demonstrators-clash-with--001

Protesterna mot president Viktor Yanukovychs beslut att inte skriva under ett närmare samarbetsavtal med EU har pågått sedan den 21 november i år. Från att ha kritiserat presidentens beslut har protesterna utvecklats till att kräva regeringens avgång.

Det nationalistiska partiet Svobodas ledare Oleh Tyahnybok har varit en central figur i protesterna och han utlyste en generalstrejk på självständighetstorget i Kiev den 1 december. Svoboda har upprepade gånger anklagats för antisemitism och anses av World Jewish Congress vara ”nynazistiskt”. Men detta har inte hindrat judar från att delta i protesterna.

— Ifall nationalisterna vill byta ut landets regering och jag vill samma sak, så kommer de inte hindra mig från att uttrycka min åsikt på Maidan (Maidan Nezalezhnosti, Självständigshetstorget, reds. anm.). Den utbildade ungdomen är de som först och främst identifierar sig med EuroMaidan-rörelsen. Judar tillhör till stor del den utbildade ungdomen, kommenterade judinnan Evgenia Talinovskaya som deltar i demonstrationerna.

Hon är inte den enda juden som deltar i demonstrationerna och framför allt ska det vara många yngre judar som protesterar mot den sittande regeringen.

Många judar, speciellt de som är äldre, uppges dock vara oroliga över situationen i Ukraina. Till exempel varnar rabbinen Pinchas Vishedski för att situationen kan bli okontrollerbar, vilket enligt honom kan vara till minoriteters nackdel.

— Där kaos utbryter får minoriteter lida, det har vi att lärt oss av historien, menar han.

Andra judiska profiler, som Chabad-Lubavitchrabbinen Moshe Azman, instämmer i farhågorna.

Källa:
In Ukraine protests, young Jews are marching with ultranationalists


  • Publicerad:
    2013-12-10 17:15