UKRAINA. Minst sju döda och 150 skadade under dagen när våldsamheterna trappats upp under den pågående revolutionen i Ukraina. Enligt uppgifter ska flera demonstranter ha intagit presidentens partihögkvarter i Kiev.

Sammandrabbningarna mellan polisstyrkor och demonstranter eskalerar i staden Kiev och en talesman för polisen uppger att fem civila dött till följd av kravallerna. Oppositionens läkarteam uppger att runt 150 demonstranter skadats och vårdas för sina skador, de uppger även att minst sju personer bragts om livet. Många av de skadade har fått sina skador från polisens distraktionsgranater och en person har fått sin hand amputerad i ett av fältsjukhusen i staden till följd av sina skador.

Enligt nyhetsbyrån AFP har oppositionen i Ukraina under dagen lyckats inta presidenten Viktor Janukovytjs partihögkvarter som nu delvis står i lågor. Ryssland beskyller väst för att understödja oroligheterna som man uppger ”är ett direkt resultat av tyst inblandning från politiker i väst och europeiska strukturer som blundar för de aggressiva handlingar som utförs av radikala grupper”.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt menar på det sociala mediet Twitter att man måste stoppa den pågående revolutionen i landet med diplomatiska medel: ”Högst bekymmersamma nyheter från Kiev. Alla måste undvika alla typer av våld. Bara dialog och demokrati kan leda till en lösning… Alla i Ukraina har ett ansvar att säkra en fredlig lösning efter de tragiska dödsfallen i dag.”


Livesändning från kravallerna i Ukraina.

Källa:
Oroligt på Kievs gator – kastar sten mot polis


  • Publicerad:
    2014-02-18 17:15