JUDISK MAKT. USA: s utrikesminister Mike Pompeo kommer att tala på republikanska partiets konvent på tisdag från en ”hemlig plats” i Jerusalem.

USA:s utrikesminister Mike Pimpeo är en kristen sionist och tidigare CIA-boss.

När det republikanska partiet i USA ska hålla valkonvent på tisdagen kommer landets nuvarande utrikesminister, den judeo-kristne sionisten och krigshetsaren Mike Pompeo hålla sitt tal på en ”hemlig plats” i Jerusalem, Israel.

Pompeo är för tillfället på resa i Mellanöstern för att spinna vidare på de israeliska framgångarna i de nyligen signerade diplomatiska avtalen mellan Israel och Förenade Arabemiraten.

Den israeliska tidningen Times of Israel skriver att USA:s toppdiplomater tidigare har undvikit politiska händelser, såsom de nationella konventionerna, av rädsla för att använda sitt ämbete för partipolitisk vinning. Men Pompeo gör nu avsteg från den tidigare mer försiktiga hållningen.

Förutom den automatiska kritiken från det amerikanska vänsterpartiet Demokraterna, har även tidigare ministrar kritiserat Pompeos tilltag.

Judinnan Wendy Sherman som var vice utrikesminister under den förre presidenten Barack Hussein Obama anser att det är ”utan motstycke och fel”.

Judinnan Wendy Sherman var själv i Tel Aviv 2014. Foto: Youtube/USA:s Tel Aviv-ambassad.

”I en tid då fred och säkerhet i Mellanöstern är så svårt, bör Jerusalem inte vara rekvisita för [republikanerna] och [Mike Pompeo] bör inte [smutsa ned] myndigheten [utrikesdepartementet], twittrade hon.

Ändå har Sherman själv som myndighetsperson varit i Israel för att stärka banden mellan USA och Israel. Dock utanför Barack Obamas och demokraternas tidigare presidentvalskampanjer.

Slår ifrån sig all kritik
Men republikanerna slår kritiken ifrån sig. Mike Pompeos tal har granskats av fyra team med jurister, säger de.

En källa säger till en nyhetsbyrå att ”hans advokat, utrikesdepartementets advokater, republikanska partiets advokater och Vita husets advokater har alla samarbetat kring hans framträdande för att säkerställa att det är helt lagligt och lämpligt, och alla hans kommentarer är godkända; alla skriver under på det här”.

Enligt rapporter är även israeliska politiker bekymrade över det kommande talet, då de uttryckt oro att händelsen kan förvärra ”en redan växande klyfta om Israel i Förenta staterna”.

Jerusalem är också platsen för ett av USA:s president Donald Trumps mest kontroversiella utrikespolitiska beslut. I december 2017 meddelade han att han formellt skulle erkänna staden som Israels huvudstad – vilket Israel har betraktat staden sedan de med FN:s hjälp stal landet 1948 – och flytta den amerikanska ambassaden dit från Tel Aviv, vilket också skedde.

Tidningen gör dock bedömningen att Pompeos tal från Jerusalem kommer att glädja evangeliska kristna anhängare av judisk och israelisk politik.

— Ni vet, det fantastiska med det här är att evangelisterna är mer upphetsade över det här än det judiska folket,” sade USA:s president Donald Trump till publikens jubel under ett valkampanjmöte i Oshkosh i amerikanska staten Wisconsin i förra veckan.

— Just det, det är otroligt, slöt Trump triumferande.


  • Publicerad:
    2020-08-24 18:15