UTRIKES. USA:s utrikesminister Mike Pompeo försvarade idag president Donald Trumps beslut att lönnmörda den iranske generalen Qassem Soleimani. Enligt Pentagon ska Soleimani ha ”planerat attacker mot amerikaner”, men då Pompeo pressades på bevis för detta så hade han inga att ge.

På tisdagen försvarade USA:s utrikesminister Mike Pompeo president Donald Trumps beslut att lönnmörda den iranske generalen Qassem Soleimani.

— Det var rätt beslut. Vi gjorde rätt, sa Pompeo på en presskonferens under tisdagen.

Soleimani, som avrättades i en amerikansk terrorattack under natten till fredagen, var befälhavare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds och en av Mellanösterns mäktigaste män.

Pentagon har efter attacken hävdat att lönnmordet på den populäre generalen skedde för att förhindra ”kommande ondskefulla attacker mot amerikanska diplomater och militärpersonal”. Då Pompeo pressades på bevis för detta, så hade han emellertid inga sådana att ge.

Istället hävdade han att USA:s underrättelsebyråer gett Trump ”en stor mängd information” som ska ha bevisat ”Soleimanis skändliga avsikter”, men vägrade att ge några närmare detaljer.

När Pompeo hänvisade till Soleimanis aktiviteter i Irak och Syrien, underlät han helt att nämna att det var befälhavaren för Quods specialstyrka som var helt avgörande för att besegra den sunnimuslimska terrororganisationen Islamiska staten, IS, i de båda länderna.

Istället för att ge specifika bevis för de ”planerade attackerna”, pekade Pompeo på raketattacken mot en USA-styrd koalitionsbas i Irak och stormningen av USA:s ambassadområde i Bagdad i december som ”bevis” på Soleimans förestående planer.

Pompeos framträdande har kommenterats på sociala medier med bland annat ”En reporter frågade just Pompeo om han kan ge specifika bevis på det förestående hotet som ledde till mordet på Soleimani. Och han har absolut ingenting. Dessa män vill ljuga oss in i krig, igen”.

Lönnmordet på Soleimani har fått den redan spända relationen mellan Iran och USA att bli än mer laddad. Iran har utlovat en gruvlig vedergällning och det iranska parlamentet har terrorklassat hela USA:s militär, inklusive Pentagon, samt överväger 13 olika sätt att hämnas på.

Trump har i sin tur hotat med att bomba 52 iranska mål, bland annat kulturarv, i det fall Iran hämnas general Soleimani.

Källor:
USA:s utrikesminister Mike Pompeo om attacken: ”Rätt beslut”
Evidence? What evidence? Pompeo shows no proof of ‘imminent’ Soleimani attacks


  • Publicerad:
    2020-01-07 23:00