UTRIKES. Tidigare i veckan hotade Donald Trump med att attackera 52 platser i Iran ifall landet skulle försöka hämnas hjältegeneralen Qassem Soleimanis död. Men efter Irans hämnd backar nu Trump och aviserar istället nya sanktioner mot landet.


Trumps pressträff efter den iranska hämndaktionen Operation Martyr Soleimani.

Det var under natten mot onsdagen som det iranska revolutionsgardet genomförde ”Operation Martyr Soleimani”, som hämnd för det amerikanska lönnmordet på den iranske hjältegeneralen Qassem Soleimani.

LÄS MER: Operation Martyr Soleimani: Iran slog tillbaka – lovar ”förgöra Israel” om USA svarar

Iran har sedan terrordådet som dödade Soleimani varit öppna med att man tänker hämnas, vilket USA:s president Donald Trump har besvarat med bland annat hot om att bomba ovärderliga kulturskatter i Iran.

Men det var en skakad Trump som mötte pressen under onsdagsmorgonen, amerikansk tid. Trump inledde pressträffen med att säga att ”så länge har är president över USA kommer Iran aldrig att tillåtas ha kärnvapen”. Att Iran vill ha kärnvapen är en sionistisk konspirationsteori som ständigt tillbakavisats av landet, men som under många år har använts av framförallt USA och Israel som förevändning för sanktioner och hets mot den shiamuslimska nationen.

Trump konstaterade också att ”Iran verkar ha lugnat ner sig, vilket är bra för alla parter och för hela världen”. Istället för ett militärt svar på Irans hämndattack menar nu Trump att man kommer att straffa landet med fler sanktioner – med andra ord samma taktik som man förgäves har använt sig av i decennier för att försöka få landet på knä.

— Dessa kraftfulla sanktioner kommer att fortsätta tills Iran ändrar sitt beteendet, sa Trump och fortsatte:

— Bara under de senaste månaderna har Iran beslagtagit skepp på internationellt vatten, oprovocerat attackerat Saudiarabien och skjutit ner två amerikanska drönare.

Under pressträffen fortsatte Trump också att förtala Qassem Soleimani genom att skrytsamt tala om det amerikanska lönnmordet på hjältegeneralen som att USA ”stoppade världens farligaste terrorist”. Detta trots att Soleimani troligtvis var den enskilt viktigaste personen i Mellanöstern i besegrande av terrorsekten Islamska staten, som föddes ur det maktvakum som skapades i Irak efter USA:s sionistiska krig mot landet.

Under presskonferensen meddelande Trump också att han ska se till att hela krigsalliansen Nato i framtiden involverar sig i den sionistiska krigskampanjen i Mellanöstern.


  • Publicerad:
    2020-01-08 18:30