Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Ayatolla Khamenei: “Nattens attacker var bara en örfil”

Av Redaktionen, 2020-01-08
redaktionen@nordfront.se

IRAN. Irans högste ledare ayatolla Khamenei talade idag till sitt folk om nattens iranska attack mot amerikanska baser i Irak. Enligt Khamenei var ”Operation Martyr Soleimani” bara en ”örfil” och att verklig hämnd är en ”helt annan diskussion”.


Ayatolla Ali Khamenei talade till nationen om martyren Qassem Soleimani och nattens hämndaktion mot USA. Här med engelsk voiceover.

Det var under natten till onsdagen som det iranska revolutionsgardet genomförde ”Operation Martyr Soleimani”. Genom att bomba amerikanska militärbaser i grannlandet Irak ville man hämnas det amerikanska lönnmordet på Irans hjältegeneral Qassem Soleimani, som dödades i en drönarattack i fredags strax utanför Bagdads flygplats.

USA:s president Donald Trump har efter attackerna i Irak backat helt från sin tidigare tuffa krigsretorik mot Iran och säger sig nu endast vilja gå vidare med fortsatt ekonomisk krigföring mot landet.

Även Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, har talat till sitt folk under onsdagen. Khamenei hyllade Soleimani och konstaterade att generalens martyrskap endast har tjänat Iran.

— Hans martyrskap har bevisat för hela världen att [den islamska] revolutionen är levande, just när vissa har velat antyda att revolutionen har dött i landet, sa Khamenei på tal om alla de begravningsprocessioner för Soleimani i både Irak och Iran som samlat stora folkmassor.

— Fienden kände sig förödmjukad inför denna ära, även om man har försökt att dölja det. De lögnaktiga amerikanerna som inte ens är värdiga att värderas försökte utmåla denna modiga man som en terrorist men den iranska nationen slog dem rakt över munnen.

”Bara en örfil”
Den iranske ledaren kommenterade också nattens attacker mot amerikanska militärbaser, som enligt uppgifter inte dödade någon amerikan:

— Allt prat om vedergällning och dylika diskussioner är en helt annan fråga. För nu har en örfil levererats mot deras ansikte under natten.

— Det som är viktigt när det kommer till konfrontationer är att militära aktioner som dessa inte är nog. Det viktiga är att USA:s uppviglande närvaro i regionen upphör, fortsatte Khamenei till ”Död åt Amerika!”-rop från publiken.


Ali Khamenei valdes motvilligt till Irans högste ledare 1989, efter att revolutionsledaren ayatolla Ruhollah Khomeini avlidit.

Det har spekulerats i att nattens attacker medvetet planerades så att ingen amerikan skulle dödas, för att på så sätt inte provocera USA att slå tillbaka mot Iran. Men detta förnekade Khamenei bestämt:

— Vissa hävdar, och till och med skriver i nyhetstidningar, att vi borde agera på ett sätt som inte förargar USA; detta är totalt fel. Det är helt i motsats till Koranens befallningar.

Enligt ayatollan är det iranska folkets uppgift att urskilja fienden. Vilka som är Irans fiende var han också väldigt tydlig med:

— Jag säger bestämt att fienden är Amerika, sionistregimen [Israel] och deras arroganta maskineri av företag och institutioner!

Sionisterna har tagit krig, uppvigling och förstörelse vart än de satt sin fot, enligt Khamenei, något han menar ”måste få ett slut”.

USA ville göra Irak till en ”mjölkko”
Khamenei hyllade också det irakiska parlamentets beslut att köra ut alla amerikanska trupper ur landet

— Amerikanerna vill att Irak ska bli likt den tidigare avgudadyrkar-regimen i Iran eller som Saudiarabien idag – en region full av olja under deras kontroll så de kan göra vad de vill, en ”mjölkko” för att citera den där individen, sa Khamenei, som refererade till Donald Trump.

— Men de trogna elementen och den irakiska ungdomen och deras Marja’iya [religiösa ledare] stod upp mot detta scenario och Haj Qassem [Soleimani] hjälpte dem i egenskap av aktiv rådgivare och ärorik hjälpare, fortsatte han.

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei hyllade under onsdagen den shiamuslimska och antisionistiska motståndsrörelsen Hizbollah, som lovat ”förgöra Israel” ifall USA attackerar Iran. Foto: Voice of America (public domain).

Ayatollan hyllade också Hizbollah, som under natten lovade att ”förgöra Israel” om USA skulle försöka hindra Irans vedergällning. Utan Hizbollah, som tränats upp av martyren Soleimani och en gång besegrat Israel under hans befäl, skulle även Libanon idag vara en sionistisk lydstat enligt Khamenei.

— Amerikanerna vill rensa Libanon från dess viktigaste faktor för självständighet, vilket är motståndet [Hizbollah], så att man inte längre kan göra motstånd. Men prisa Gud, Hizbollah har blivit starkare dag för dag och idag är Hizbollah både Libanons händer och ögon och vår martyrs [Soleimanis] roll i detta har varit av största vikt och värde, sa Khamenei.

Enligt Khamenei lyckades Soleimani bromsa USA:s sionistiska planer, inte bara i Irak utan även i Syrien, Libanon och Palestina där Soleimani har tränat upp antisionistiska försvarsstyrkor.

— Amerikanernas plan för Palestina var att reducera den palestinska kampen så pass att den skulle falla i glömska och att skrämma palestinierna från att våga tala om sin kamp. Denna man [Soleimani] fyllde palestiniernas händer och såg till att en liten region som Gaza stod upp mot fienden.

Källa:
Ayatollah Khamenei: Iran’s retaliation against US only ’a slap’


  • Publicerad:
    2020-01-08 21:42