UTRIKES. Samma natt som Iran genomförde en hämndaktion mot amerikanska militärbaser i Irak kraschade ett ukrainskt passagerarflygplan i Iran. USA och Kanada hävdar att Iran sköt ner planet, men detta tillbakavisas nu av Iran.

Det var under natten till onsdagen som ett ukrainskt passagerarflygplan störtade strax efter att de lämnat flygplatsen i den iranska huvudstaden Teheran. Samma natt genomförde Iran en hämndattack mot USA, som tidigare mördat den iranske hjältegeneralen Qassem Soleimani, genom att attackera amerikanska militärbaser i Irak med missiler.

Iran har sedan dess anklagats för att ha skjutit ner passagerarflygplanen, bland annat av Kanadas premiärminister Justin Trudeau och USA:s president Donald Trump. Enligt anklagelsen kan den påstådda nedskjutningen ha varit ett misstag genom att planet kan ha korsat en av de iranska revolutionsgardets missiler.

Nu tillbakavisar dock Iran anklagelserna.

— Vi måste invänta resultatet av utredningarna, men det vi med säkerhet kan säga redan nu är att planet inte sköts ned av en robot, sade Irans flygorganisationschef Ali Abedzadeh på en pressträdff under fredagen.

Även Ali Rabiei, talesman för den iranska regeringen, dementerar att flygplanet ska ha kraschat på grund av att det träffats av en iransk missil. Rabiei menar istället att anklagelserna är ”ologiska”, ”ovetenskapliga” och en del i en ”psykologisk krigföring” mot Iran:

— Alla dessa rapporter är en psykologisk krigföring mot Iran. Alla de länder vars medborgare var ombord på planet kan skicka representanter och vi uppmanar även Boeing att skicka representanter för att delta i processen att undersöka den svarta lådan.

Abbas Mousavi, talesman för det iranska utrikesministeriet, har också uppmanat Justin Trudeau att dela med sig av de underrättelser han påstår sig sitta på som ska ”bevisa” att planen sköts ner.

Förutom att bjuda in representanter för Boeing och de länder vars medborgare var ombord på planet för att undersöka den svarta låten har Iran också lovat att offentliggöra rapporten i sin helhet för hela världen.

Källor:
Iran dementerar: Planet sköts inte ner
‘Psychological warfare’: Iran dares Canada & others to show ‘intelligence’ they used to accuse Tehran of downing Ukrainian jet


  • Publicerad:
    2020-01-10 14:00