IRAN. Representanter för Irans regering backar nu från det tidigare påståendet att det ukrainska passagerarplan som krashade strax utanför Teheran gjorde det på grund av motorfel. Efter att ha undersökt saken erkänner man att planet träffats av en missil av misstag.

Trots att man så sent som igår väldigt självsäkert förnekat att det ukrainska planet som tidigare i veckan kraschade strax utanför Teheran hade träffats av en iransk missil erkänner nu representanter för Irans regering att det var så. Man menar att planet sköts ner av ett misstag och att man kommer straffa personen som är ansvarig.

Den ångerfulle högste befälhavaren för det iranska revolutionsgardets luftrumsdivision, Amir Ali Hajizadeh, har också personligen tagit på sig ansvaret för den tragiska händelsen.

— När jag fick bekräftat vad som verkligen hänt önskade jag att jag själv kunde dö i stället för dem. För att slippa bevittna en sådan katastrof, säger han i ett uttalande.

Att planet sköts ner beror på att Iran var i ett skarpt läge, mitt under deras hämndaktion mot amerikanska baser i Irak med förhöjd beredskap inför eventuella motattacker, och misstog planet som flög nära en av revolutionsgardets viktigaste militära center för en kryssningsrobot. Enligt Hajizadeh hade personen som sköt missilen mot det ukrainska planet tio sekunder på sig att ta det avgörande beslutet. På grund av störningar i kommunikationssystemet var personen dessutom tvungen att fatta beslutet helt själv.

Iran har officiellt bett om ursäkt till familjerna till de 176 omkomna passagerarna, som man lovar att kompensera. Man kommer också att se över rutinerna så att ett dylikt misstag aldrig upprepas igen. Man lovar också att ställa de ansvariga för missödet inför rätta.

I ett uttalandet skriver Irans president Hassan Rouhani om den tragiska händelsen:

I atmosfären som uppstått i och med hot och aggression från den amerikanska regimen mot Iran efter vittnesbördet av befälhavare Qassem Soleimani och i försvar för potentiella attacker från USA:s armé, har den islamska republiken av Irans militär varit 100 procent i beredskap, vilket, tyvärr, lett till mänskliga misstag och skjutningar. Det stora ledde till att dussintals civila offrades.

Samtidigt som Iran alltså ödmjuk erkänner sitt misstag och ber om ursäkt inväntar man en liknande ursäkt från USA, som för 32 år sedan sköt ner ett iranskt passagerarflygplan av ”misstag” som dödade 290 personer, också strax utanför Iran. USA har dock valt att tiga om den ”incidenten”.

Källor:
Iran: De skyldiga kommer straffas
Iran erkänner: Vi sköt ner planet av misstag
Plane Wrong Blame Game: How attacks on Iranian & Russian airliners are forgotten


  • Publicerad:
    2020-01-11 22:30