UTRIKES. Efter den amerikanska terrorattacken, då bland annat den iranske generalen Qassem Soleimani mördades, skickar nu USA tusentals soldater till Mellanöstern.

Tusentals amerikanska soldater från 82nd Airborne Division skickas nu till Mellanöstern. Genrebild. Skärmbild: Youtube.

Efter den amerikanska terrorattacken där bland andra ledaren för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, Qassem Soleimani, och den irakiska shia-milisgruppen Hashd al-Shaabis ledare Abu Mahdi al-Muhandi mördades på en direkt order från president Donald Trump, skickas nu tusentals amerikanska soldater till Mellanöstern.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon har godkänt att omkring 3 000 soldater från armédivisionen 82nd Airborne Division – som är specialiserade på luftburna militära operationer – skickas till Mellanöstern.

Amerikanska förband står redan nu beredda att skydda den amerikanska ambassaden i Irak.

Irans högste ledare, Ali Khamenei, har uttalat att det väntar hämnd för de kriminella som utförde terrordådet och landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif har i ett Twitterinlägg skrivit att ”USA bär ansvaret för alla konsekvenser”.

Alla amerikanska medborgare i Irak har av USA uppmanats att omgående lämna landet.

Det har kommit olika reaktioner på raketattacken som utfördes under natten till fredag vid Bagdads internationella flygplats i Irak. Rysslands utrikesdepartement har fördömt den medan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Syriens oppositionsledare Nasr al-Hariri hyllar dådet.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) manar till lugn.

— Vi kommer att ha ett möte med andra EU-länder för att gå igenom i detalj vad som har hänt och den möjliga utvecklingen nu. Men det är helt klart en upptrappning, det är farligt och man bör känna oro för det som händer nu, berättar Linde.

Trump har under dagen författat ett Twitterinlägg där han påstår att Qassem Soleimani ska ha ”…  dödat eller allvarligt skadat tusentals amerikaner under en längre tid, och hade planerat att döda många fler …” samt ”Han skulle ha dödats för flera år sedan!”.

Soleimani var dyrkad i Iran, inte minst för att han var den som ledde den irakisk-iranska allians som 2015 jagade ut IS från Tikrit, som då var ett av terrororganisationens främsta fästen i landet. Soleimani var också en symbol för kampen mot den amerikansk-sionistiska imperialismen.

Källa:
Tusentals amerikanska soldater skickas till Mellanöstern


  • Publicerad:
    2020-01-03 22:05