MELLANÖSTERN. Magda Gad har skrivit en läsvärd artikel i Expressen som beskriver läget i Mellanöstern och spelet bakom mordet på Qassem Soleimani.

Expressen-krönikören Magda Gad publicerade igår en ovanligt objektiv och initierad artikel om USA:s terrorattack där den iranske befälhavaren Qassem Soleimani mördades. Gad frågar sig i sin artikel bland annat varför mordet skedde nu och huruvida det verkligen är lagligt för USA mörda folk på det här viset.

I den västerländska och pro-amerikanska pressen målas USA:s terrormord upp som en hämnd för en attack mot amerikanska ambassaden i Bagdad. Detta köper inte Gad och hon påpekar i sin artikel också att attacken mot ambassaden skedde eftersom irakier var upprörda över att USA bombat ihjäl 25 irakier och skadat 50 i två flygbombningar. Den attacken från USA riktades mot irakiska styrkor som tidigare varit miliser i kriget mot Islamska staten men sedan 2016 är en del av Iraks armé. USA rättfärdigade sin första attack mot irakierna med att man misstänkte att den här milisen varit inblandad i en raketattack som kostade ett amerikanskt liv, vilket irakierna dock förnekar och således också blev upprörda när USA tog ut ”hämnd” genom att döda 25 av deras soldater.

Om de irakiska miliserna som USA legat i konflikt med den senaste tiden skriver Gad följande:

al-Hashd al-Shaabi [en koalition av framför allt shiamuslimska miliser i Irak] visade sig vara mycket effektiva som markstyrkor mot det sunniextremistiska IS. Kata’ib Hezbollah [som ingår i miliskoalitionen och vars ledare Abu Mahdi al-Muhandis också dog i attacken som dödade Soleimani] har även stridit mot IS och al-Qaida i Syrien.

Olika Hezbollah-brigader (Hezbollah kommer ursprungligen från Libanon, men har irakiska och afghanska grenar) har också de senaste månaderna blivit utsatta för raketattacker i både Irak och Syrien. Det beror på att deras militära närvaro i regionen ses som ett hot av bland annat USA och Israel, då Hezbollah är en paramilitär armé som har visat sig vara förmögna att strida inte bara mot IS, utan i tidigare krig även mot Israel.

I augusti 2019 dödade Israel minst fem personer i Syrien, varav två var medlemmar av Hezbollah. Motivet som gavs var att dessa ingick i en iransk hemlig plan, ytterst gjord av Qassem Suleimani, med mål att attackera Israel, rapporterat av bland annat Times of Israel. Känns det igen?

Gad menar i alla fall att det här dödandet fram och tillbaka mellan USA och deras fiender i Mellanöstern pågått länge och att det är konstigt att USA nu valde att slå till mot en så viktig och populär iransk ledare som Soleimani. Förklaringen till att USA valde att eskalera den lågintensiva konflikten på det här viset menar Gad kan vara att Iran, Ryssland och Syrien är på väg att rensa ut det sista fästet för al-Qaida och andra sunniextremister i Syrien. Gad skriver:

Det enda sunniextremistiska motståndet som finns kvar i Syrien befinner sig i Idlib – den nordvästliga provinsen som syriska regeringsstyrkor, Iran och Ryssland just nu gör en offensiv mot.

Idlib utgör den största fristaden för al-Qaida i hela världen, och en av de militära ledare som var med och planerade hur de ska drivas ut var – Qassem Soleimani. Han landade på Bagdads internationella flygplats i ett plan som kom från Syrien morgonen den 3 januari 2020.

Det är här vi närmar oss det troliga svaret på varför Qassem Soleimani dödades just nu.

Gad skriver i artikeln att Iran agerar smart och enligt långsiktiga strategier medan president Donald Trumps order om att mörda Soleimani kan ha varit en mer impulsiv och kortsiktig handling grundad i frustration över att USA tappat kontrollen i Mellanöstern. USA verkar till exempel inte ha insett att störtandet av Saddam Hussein och införandet av demokrati i Irak skulle leda till att landet – i enlighet med dess shiamuslimska majoritetsbefolknings vilja – alltmer börjat omorientera sig i en pro-iransk riktning. Gad summerar läget i Mellanöstern på följande sätt:

USA:s allierade Saudiarabien och Israel har blivit mer inträngda av olika shiastyrkor, samtidigt som trycket på att amerikanska trupper ska lämna Mellanöstern ökar från både de länder där de befinner sig och inrikes från USA, vars befolkning har tröttnat på de eviga krigen.

”Vinnaren i regionen är Iran”, konstaterar Gad och nämner att även de kurdiska styrkorna i Syrien har allierat sig med Syrien och Ryssland efter att USA förra året svek dem.

Angående frågan om mordet på Soleimani var lagligt skriver Gad att den irakiska regeringen förklarat attacken som olaglig, attacken bryter förmodligen också mot amerikansk lag samt internationell rätt.

Vad har USA då uppnått med att döda Qassem Soleimani? Ingen tidigare amerikansk president har gjort en sådan här attack mot en hög ledare i Iran, eftersom att det är som att öppna en dörr utan att ha en aning om vad som finns bakom den. Kanske är det helvetets port som har öppnats.

Avslutningsvis konstaterar Gad att den amerikanska aggressionen mot Irans styre är oansvarigt, då USA:s störtande av regimer i olika Mellanöstern-länder i princip alltid verkar leda till ett nytt styre som är sämre för folken som USA påstår sig vilja befria.

Källa:
USA kan ha öppnat helvetets portar i Iran


  • Publicerad:
    2020-01-05 12:10