MELLANÖSTERN. Den iranske generalen Qasem Soleimani och den irakiska milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis har dödats i en terrorattack vid Bagdads internationella flygplats. Attacken som utfördes på direkt order av president Donald Trump förväntas ytterligare öka spänningarna i regionen.

Qassem Soleimani, iransk general och en av Mellanösterns mäktigaste män, har dödats i en raketattack på direkt order från president Donald Trump. Skärmbild: Youtube.

Den iranske generalen Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds och en av Mellanösterns mäktigaste män, har dödats i en amerikansk raketattack på direkt order från president Donald Trump. Även den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högste ledarna inom milisgruppen Hashd al-Shaabi, dödades vid attacken.

Raketattacken, som ska ha utförts med amerikanska stridshelikoptrar, skedde då Soleimani tillsammans med al-Muhandis åkte i en bilkonvoj vid Bagdads internationella flygplats. Totalt dödades åtta personer.

Pentagon har bekräftat att Donald Trump beordrade attacken.

— General Soleimani utvecklade aktivt planer för att attackera amerikanska diplomater och militärer i Irak och i hela regionen. General Soleimani och hans Quds bär ansvaret för hundratals militärers död, amerikaner och från koalitionen, och att tusentals fler har skadats, påstår Pentagon.

Pentagon hävdar även att Soleimani låg bakom stormningen av USA:s ambassad i Bagdad och en robotattack mot en militärbas i slutet av förra veckan då en amerikansk civilanställd omkom.

Hashd al-Shaabi är en shiamuslimsk paraplyorganisation som bildades år 2014 för att kämpa mot den sunnimuslimska terrororganisationen IS. Den ingår numera officiellt i Iraks väpnade styrkor. Genast efter terrorattacken anklagade det pro-iranska Hashd både USA och Israel för att ligga bakom den.

Den amerikanska attacken förväntas ytterligare försämra relationerna mellan USA och både Iran och Irak, och medföra att den militära spänningen i området trappas upp. Det irakiska parlamentet måste nu även besluta om de 5 000 amerikanska soldater som USA har stationerade i landet.

Soleimani var en mycket uppskattad ledare i Iran såväl som hela Mellanöstern och betraktades som en modig och revolutionär förkämpe i kampen mot USA och Israel. De båda länderna har i flera år försökt mörda honom, bland annat under kriget i Irak, men han lyckades alltid undkomma. Tills nu.

— För shiamuslimer i Mellanöstern var Soleimani James Bond, Erwin Rommel och Lady Gaga, allt i ett, säger den förre CIA-analytikern Kennets Pollach.

Avsikten med morden ska enligt Pentagon varit att ”förhindra kommande iranska attacker”, men effekten blir förmodligen helt motsatt då Iran med bundsförvanter snarare kommer att trappa upp angreppen mot amerikanska mål.

Mohsen Rezaei, Revolutionsgardets ex-kommendör, varnade direkt efter attacken USA för en ”kraftfull hämnd.”

— Martyrgeneralen Qasem Soleimani har anslutit sig till sina bröder, men vi kommer att vedergälla, lovade Rezaei.

Källor:
Iransk general dödad i amerikansk raketattack
Irans toppkommendör Qasem Soleimani dödades i amerikansk attack i Bagdad – hämnd är att vänta hotar Iran


  • Publicerad:
    2020-01-03 10:40