UTRIKES. Qassem Soleimani kan ha blivit lurad till sin död av USA i påstått fredssyfte.

Enligt Iraks tillfälliga premiärminister Adil Abdul-Mahdi var den iranske generalen och välkände IS-bekämparen Qassem Soleimani i Irak på ett diplomatiskt fredsuppdrag när han mördades av amerikanska drönare utanför en flygplats i Bagdad.

— Tanken var att jag skulle träffa honom den morgon han dödades. Han kom för att lämna ett meddelande från Iran som svar på det meddelande vi hade givit till Iran från Saudiarabien, sa Iraks premiärminister.

Shiamuslimska Iran och sunnimuslimska Saudiarabien är de två mäktigaste muslimska länderna i Mellanöstern och utkämpar flertalet krig genom ombud i området.

LÄS MER: Mosaiken Mellanöstern – Nordfront reder ut sörjan

Enligt Adil Abdul-Mahdi hade USA:s president Donald Trump dessutom tidigare bett honom medla med de irakiska Iran-stödda miliser som attackerat USA:s ambassad i Bagdad. Något premiärministern lyckades med och därmed de-eskalerade situationen, vilket Trump personligen tackade honom för.

Den senaste tidens goda diplomatiska relation mellan Irak och USA gav därför sken av att det var lugnt för Soleimani att vistas i Irak. Att Trump trots det valde att döda generalen tyder enligt vissa – exempelvis brittiska tidningen Independent – att USA lurade Soleimani till Irak för att utföra dådet.

USA-allierade Saudiarabien – som alltså ska ha skickat fredstrevaren till rivalen Iran via Irak – var dessutom förhållandevis tystlåtna efter mordet på sin regionale fiende. De ska även ha skickat diplomater till Washington för att mana USA till lugn. Vilket kan tyda på att de inte var en del av den lömska planen.

En annan anledning till Saudiarabiens tillbakadragna reaktioner kan vara rädsla för att de Iran-stödda houthier i grannlandet Jemen, som Saudiarabien för närvarande krigar mot skulle svara med ökat våld på mordet på Soleimani.

Källa:
The reason Qassem Soleimani was in Baghdad shows how complex the Iran crisis is


  • Publicerad:
    2020-01-14 23:30