MELLANÖSTERN. USA vägrar lämna Irak. I stället talar de om att intensifiera konflikten med beväpnade shiiter som är en del av Washingtons påstådda allierade i den irakiska armén.

USA befinner sig för tillfället med runt 5 200 soldater i Irak, enligt egen utsago för att bekämpa den redan besegrade sunnitiska terrorgruppen Islamiska staten. Deras oönskade närvaro i Irak blir dock allt mer påtaglig. Den senaste tiden har nämligen amerikanska baser i landet attackerats upprepade gånger. Bland annat dog tre soldater – två amerikaner och en britt – förra onsdagen efter att ha träffats av raketer.

Mike Pompeo, som är Donald Trumps utrikesminister, har svarat på attackerna med att säga att Bagdad ”måste försvara koalitionsmedlemmar som stöder den irakiska regeringens försök att besegra IS”.

Iraks förre premiärminister Haider al-Abadi utropade seger över IS i december 2017.

Ultrasionisten Pompeo sa vidare att han inte kommer att acceptera attacker och hot mot amerikaner och att USA kommer att agera i ”självförsvar” ifall de fortskrider.

USA befinner sig sedan början av året i Irak mot det irakiska parlamentets och folkets vilja. Motviljan blossade upp särskilt efter att de avrättat den iranske antiterrorgeneralen Qassem Soleimani tillsammans med Hashd al-Shaabis förre ledare Abu Mahdi al-Muhandis.

USA har svarat den senaste tidens attacker med att bomba misstänkta mål tillhörandes en beväpnad shiagrupp. Denna hör i sin tur till paraplyorganisationen Hashd al-Shaabi som är en samling i huvudsak shiitiska milisgrupper, stödd av Iran, som var essentiella i att besegra Islamiska staten. 2018 upptogs Hashd al-Shaabi officiellt i den irakiska militären, vilket de facto innebär att Pentagon attackerar sina egna allierade när de ”vedergäller”.

USA:s krig mot Irak inleddes 2003 och har lett till hundratusentals döda, en destabiliserad region samt massinvandring till Europa från det sönderslagna landet.

Källa:
US will act in ‘self-defense’ if attacked in Iraq – Pompeo


  • Publicerad:
    2020-03-16 19:10