IRAK. Tre döda och minst tolv skadade soldater från den USA-ledda koalitionen blev resultatet av en ny raketattack mot militärbasen Taji i närheten av Bagdad. Det är i nuläget oklart vem som ligger bakom den dödliga attacken men USA skyller på Iran-trogna miliser.

Efter att flera raketer träffat militärbasen Taji, strax utanför Bagdad, ska minst tre amerikanska soldater ha dödats samtidigt som ytterligare tolv soldater från den USA-ledda kolationen skadats, rapporterar Al Jazeera.

Den attackerade militärbasen inhyser soldater från den USA-ledda koalition som sedan lönnmordet på den iranske generalen Qassem Soleimani befinner sig oönskat på irakisk mark, officiellt för att bekämpa den redan besegrade terrorsekten IS.

Det är ännu oklart vem som attackerade basen, men saken utreds just nu av den amerikanska koalitionen.

Även om USA officiellt alltså befinner sig i Irak för att bekämpa sunniterroristerna från IS har man på senare tid hamnat i allt fler konfrontationer med shiamuslimska miliser som är lojala till Iran. Det är också USA:s uppfattning att dessa miliser ligger bakom attacken och i ett gemensamt uttalande säger USA och Storbritanniens respektive utrikesministrar Mike Pompeo och Dominic Raab att de skylda kommer att ”hållas ansvariga”.


  • Publicerad:
    2020-03-12 19:00