UTRIKES. Teheran planerar att stämma USA:s president Donald Trump vid internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Lönnmordet på den iranske generalen Qassem Soleimani, som terrormördades i en amerikansk drönarattack, kan vara ett krigsbrott.

USA:s president Donald Trump kan vara en krigsförbrytare. Foto: Michael Vadon (CC BY-SA).

Teheran planerar att stämma USA:s president Donald Trump vid Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) i Haag. Det avslöjade nyligen talesmannen för Irans justitiedepartement, Gholam Hossein Esmaili.

ICC i Haag är en internationell domstol där folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser kan prövas.

Det var i januari som som den iranske generalmajoren och ledaren för elitgardet Quds, Qassem Soleimani, dödades i en amerikansk terrorattack, på direkt order från president Trump.

Hjältegeneralen Soleimani, som bland annat framgångsrikt lett besegrandet av den sunniextremistiska terrororganisationen Islamiska staten, hade just anlänt till Irak dit han inbjudits för fredssamtal och därför agerade under diplomatisk auktoritet.

Hela den iranska delegationen dödades vid anfallet, liksom den irakiska som leddes av Abu Mahdi al-Muhandis, vice ordförande för det irakiska Folkets mobiliseringsstyrkor (PMF). Totalt dödades tio människor vid attacken, som alltså skedde mot två officiella delegationer från två suveräna nationer och där de två enskilt kanske viktigaste personerna i kampen mot IS mördades.

Uppgifter från regionala medier om att initiativet att låta den irakiske premiärministern bjuda in Soleimani togs av USA, har lett till misstanken att det hela var en fälla som gillrats för att döda Soleimani. Att Trump tog beslutet redan sju månader tidigare – i juni 2019 – stärker hypotesen.

USA har hävdat att det förelåg ett ”omedelbart hot” från Soleimani mot amerikanska intressen, vilket enligt dem skulle ha rättfärdigat dådet. I och med att attacken var planerad sedan länge, som ett av flera alternativ för en ren hämndattack från USA, så var den dock olaglig.

USA och Trump kommer vid en eventuell rättegång att att prövas för lönnmordet på Soleimani.

Flera jurister som är specialiserade på internationell folkrätt bedömer att USA kommer att förlora målet, inte minst för att skuldfrågan redan är helt klar. Trump har förutom att han själv förklarat sig ansvarig, även pekats ut av Pentagon som beslutstagare till dådet.

Även om ett beslut från ICC inte är bindande för USA – då landet inte undertecknat Romstadgan – så gör många bedömningen att lönnmordet på Soleimani kan vara ”början till slutet” på USA:s närvaro i Irak och tids nog stora delar av Mellanöstern.

Källa:
Mordet på antiterror-general var ett krigsbrott


  • Publicerad:
    2020-02-02 17:35