SIONISM. USA:s mordattack på Qassem Soleimani och Abu Mahdi al-Muhandis tidigare i år och som Israel hyllade var olaglig.

Den iranske generalen Qassem Soleimani mördades i en attack på direkt order från president Donald Trump. FN säger nu att mordet var olagligt. Skärmbild: Youtube.

Den amerikanska drönarattack som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i Bagdad i januari var olaglig. Det står i FN:s rapport genomförd av organisationens särskilde utredare Agnès Callamard som offentliggjordes idag, tisdag.

Callamard visar i sin rapport att USA inte hade några bevis på att en attack mot amerikanska intressen var nära förestående när attacken skedde. Därmed var attacken på Soleimani ett egenmäktigt angrepp som bröt mot FN:s stadgar.

Soleimani ansvarade för Irans militära strategi och handlingar i Syrien och Irak. Men i frånvaron av ett faktiskt överhängande hot var USA:s handling olaglig.

Även den betydelsefulle irakiske milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis dödades i drönarattacken mot Bagdads flygplats.

På torsdag kommer rapporten om dödliga riktade attacker med beväpnade drönare att presenteras i sin helhet vid FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

Det är inte känt om USA kan bli föremål för någon form av sanktioner på grund av den amerikanska regeringens brott mot Iran.


  • Publicerad:
    2020-07-07 15:40