UTRIKES. Iran har utfärdat en arresteringsorder på Donald Trump för attacken som dödade den iranske generalen Qassem Soleimani i januari. De har bett Interpol om hjälp med att gripa honom.

Qassem Soleimani, iransk general och en av Mellanösterns mäktigaste män, som dödades i en raketattack på direkt order från president Donald Trump. Skärmbild: Youtube.

Den iranske åklagaren Ali Alqasimehr sade under måndagen att Donald Trump är en av fler än trettio personer som anklagas för ”mord och terrorism”, skriver al-Jazeera. Presidenten är dock den enda som har namngetts.

Anklagelserna gäller den av Trump beordrade drönarattacken mot flygplatsen i Bagdad den tredje januari i år, då general Qassem Soleimani, ledare för iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds och en av de mäktigaste personerna i Iran, dödades.

Även den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av ledarna inom milisgruppen Hashed al-Shaabi, dödades i attacken.

Pentagon bekräftade att USA låg bakom anfallet och uppgav att anledningen var att skydda amerikansk personal utomlands.

Enligt Alqasimehr har Iran begärt att Interpol utfärdar en så kallad ”red notice”, den högsta graden av internationell efterlysning, för Donald Trump.

Det är däremot osannolikt att Interpol beviljar landets förfrågan, eftersom organisationens riktlinjer inte tillåter politiska ingripanden, skriver al-Jazeera.

Alqasimehr sade även att Iran kommer att fortsätta med åtalet även efter Trump lämnat presidentposten.

Beskedet från Irans högsta ledning om en arresteringsorder på Trump visar att landet inte på något sätt anser händelsen som uppklarad, och tonläget mellan länderna fortsätter att vara spänt.


  • Publicerad:
    2020-06-29 14:40