USA. Enligt färska siffror ser det bra ut för Donald Trump inför årets amerikanska presidentval. Stödet för presidenten har trots riksrättsprocessen inte varit starkare sedan han svors in som president.

USA:s president Donald Trump har högt förtroende bland amerikanska väljare. Foto: Michael Vadon (CC BY-SA).

Trots det kontroversiella beslutet att lönnmörda den iranske hjältegeneralen Qassem Soleimani och trots att han ställdes inför riksrätt är stödet för USA:s president Donald Trump väldigt starkt. Detta enligt en färsk undersökning från Gallup som visar att 49 procent av de amerikanska väljarna säger sig ha högt förtroende för presidenten.

Bland republikanska väljare är stödet 94 procent och sammantaget har förtroende för Trump inte varit starkare sedan han svors in som president.

Hela 63 procent anser också att Trump har hanterat ekonomin på ett bra sätt, vilket är den högsta siffran sedan president George W. Bush.

Mätningen genomfördes också under pågående riksrättsprocess, med andra ord innan han friades i senaten från Demokraternas brottsanklagelser.

Resultatet av undersökningen visar också på en stark polarisering av den amerikanska väljarkåren, då förtroendet bland demokratiska väljare är nere på endast 7 procent – en minskning från 10 procent tidigare.

Samtidigt som 52 procent av de tillfrågade ansåg att Trump skulle frikännas i riksrätten svarade nästan lika många, 46 procent, att presidenten skulle dömas och avsättas.

Det amerikanska presidentvalet avgörs den 3 november i år och det är i skrivande stund fortfarande oklart vilken kandidat Demokraterna kommer att ställa mot Trump. Bland de favorittippade kandidaterna finns juden Bernie Sanders, bögen Pete Buttigieg och den Hillary Clinton-lojale Joe ”Sleppy Joe” Biden.

Källor:
Trump Job Approval at Personal Best 49%
USA val 2020: Demokraternas viktigaste kandidater


  • Publicerad:
    2020-02-08 18:00