KOMEDI. Den ryska komediduon Vovan och Lexus busringde nyligen den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders och låtsades vara Greta Thunberg och hennes far Svante.

Bernie Sanders (Dem), jude och aspirant till det amerikanska presidentskapet. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0).

En av Demokraternas toppkandidater inför årets amerikanska presidentval, juden Bernie Sanders, lurades nyligen av en rysk komediduo som kallar sig Vovan and Lexus. De ryska komikerna har blivit något av ett Internetfenomen efter flera lyckade busringningar till kändisar och politiker över hela världen.

Vovan och Lexus lyckades utan problem lura juden Sanders att de var vänster- och klimataktivisten Greta Thunberg och hennes far Svante Thunberg.

Bernie Sanders blir uppenbart entusiastisk över att få tala med Greta, som blivit oerhört populär bland världens maktelit sedan hon började sin så kallade skolstrejk för klimatet förra året.

Samtalet inleds också med att Sanders öser lovord över Greta och hennes engagemang. Den judiske presidentkandidaten försöker också övertala ”Greta” att officiellt stödja hans presidentkampanj och ”Greta” låter också den entusiastiske Sanders tro att hon är mycket intresserad av det.

Busringningarna föreslår under samtalet att Bernie Sanders ska engagera fler unga i klimataktivismen genom att samarbeta med sångerskan Billie Eilish och rapparen Kanye West i en hip hop-musikvideo, vilket Sanders bekräftar att han gladeligen skulle göra. Vidare menar ”Greta” att musikvideon måste kryddas med ”brudar och dyra bilar” och att Sanders skulle kunna bära guldkedjor i musikvideon, varpå Sanders skrattar och säger ”okej”.

I samtalet övergår man också till Ryssland och ”Greta” och ”Svante” berättar att man har planer på att besöka landet inom kort. Paret frågar vad Sanders har för råd till dem, eftersom han själv besökte Ryssland för 30 år sedan. Sanders svarar då att han förstått att Ryssland är väldigt dåliga i klimatfrågor och att Greta ska passa sig för att utnyttjas för fotografering med ryska politiker, något som Greta annars är känd för under hennes många besök hos västerländska toppolitiker.

”Greta” frågar sedan Sanders, som kallar sig socialist, vad skillnaden mellan kommunism och socialism är, varpå Sanders svarar att han förespråkar den typ av socialism som finns i Sverige. Men ”Greta” nöjer sig inte med det utan fortsätter att fråga om Sanders tror att han övervakades av KGB under sitt besök i Ryssland.

Samtalet tar sedan en oväntad vändning när ”Greta” förklarar att Sanders rekryterades av KGB 1988, varpå Sanders utbrister:

— Är det vad du tror?

”Greta” bekräftar att det är så och fortsätter:

— Du blev en ”sleeper agent” åt KGB och nu är det dags att vakna upp och fullfölja ditt uppdrag: Bli president i USA och bygg upp kommunismen i USA och arbeta för Ryssland!

Efter att ha fått höra kodordet som mest tycks bestå av ryska ord såsom ”Babushka” och ”Putin” säger ”Greta”:

— Omedelbart efter detta kommer ryska hackare inleda operationen att föra dig till makten i USA.

Någonstans här får dock Sanders nog, inser att det är en busringning, och lägger på luren.

Lyssna på samtalet:


  • Publicerad:
    2020-02-15 08:15