UTRIKES. Senaten har friat USA:s president Donald Trump från båda åtalspunkterna i den historiska riksrättsprocessen. Efter utslaget publicerade Trump en video där han häcklar Mitt Romney, den ende republikanske senatorn som röstade emot honom.

På onsdagskvällen friade senaten USA:s president Donald J. Trump från de två åtalspunkter han stått anklagad för – maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete. Senaten röstade om att fälla eller fria för en åtalspunkt i taget.

För att fälla Trump hade det krävts en majoritet om två tredjedelar. Eftersom senaten styrs av republikanerna – de kontrollerar 53 av de 100 stolarna i kammaren – hade ett annat utfall än ett frikännande varit sensationellt.

Men en av de republikanska senatorerna, Mitt Romney från Utah, röstade för att fälla presidenten på en av åtalspunkterna – den om maktmissbruk. Romney talade redan före omröstningen i senaten om att han tänkte rösta emot Trump på grund av sin kristna övertygelse.

— Jag är säker på att jag kommer att bli utskälld av presidenten och hans anhängare. Tror någon på allvar att jag skulle acceptera de här konsekvenserna om det inte var för en ofrånkomlig övertygelse om att min ed inför Gud krävde det av mig? sa Romney bland annat.

Och ”konsekvenserna” lät inte vänta på sig. Efter omröstningen stämplade Trump Romney som en förrädare som nu avslöjats som ett slags demokratisk spion. Presidenten publicerade också en video på sin Twittersida där Romney häcklas som ”smart, hal, lömsk”.

”Mitt Romney lurade oss”, säger den kvinnliga berättarrösten på videon. ”Han försökte infiltrera Trumps administration som utrikesminister. Nu har hans täckmantel fallit och han är avslöjad som Demokraternas hemliga tillgång.”

Romney-videon har snabbt blivit mycket omtalad och har under torsdagsmorgonen toppat flera nyhetssajter i USA, exempelvis Fox News och Breitbart, som kallar videon ”förödande” för Mitt Romney.

Mitt Romney drev en presidentvalskampanj 2012 som republikanernas kandidat mot Barack Obama, men kampanjen misslyckades, något som lyfts fram i videon och som också Trump hånade i en tweet senare under onsdagskvällen:

Källor:
Senaten frikände president Trump
Trump på Twitter


  • Publicerad:
    2020-02-06 10:40