Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Riksrätten mot Trump har inletts – kommer troligtvis att frias

Av Redaktionen, 2020-01-22
redaktionen@nordfront.se

USA. Under tisdagen inleddes riksrätten mot USA:s president Donald Trump i den amerikanska senaten. Trump står åtalad på två punkter, men kommer med största sannolikhet att frias då Republikanerna har majoritet i kammaren.

USA:s president Donald Trump. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0) .

Riksrätten mot USA:s president, som initieras av Demokraterna, inleddes under tisdagen. Trump står åtalad på två punkter: Den första är missbruk av presidentämbetets makt, då Demokraterna menar att Trump utnyttjat sin ställning till att försöka pressa Ukrainas president att utreda ärkerivalen Joe Bidens son Hunter Biden, för korruption. Detta då Biden har till synes suspekta affärsintressen i Ukraina.

Den andra punkten handlar om att Trump ska ha försökt förhindra utredningen av den första punkten genom att vägra lämna ut dokument samt försökt hindra att personal från Vita huset vittnar.

Representanthuset, där Demokraterna har majoritet, har sedan tidigare godkänt åtalspunkterna som därmed har skickats vidare till senaten, där själva rättegången kommer att hållas.

John Roberts, som är chefsdomare för Högsta domstolen, kommer att agera domare i ärendet. Sju ledamöter från representanthuset kommer samtidigt att agera åklagare medan de 100 senatorerna kommer att agera jury.

Då Republikanerna har en majoritet i senaten är de flesta bedömare överens om att Trump kommer att frias, eftersom Republikanerna inte vill fälla en president tillhörande deras eget parti. För att Trumps ska fällas krävs dessutom två tredjedelars majoritet, med andra ord att 67 av de 100 senatorerna röstar för att presidenten är skyldig.

Därmed är riksrätten något av en skenrättegång, där utfallet redan är bestämt på förhand. Istället handlar det enligt många bedömare om att Demokraterna inte vill tappa masken inför sina väljare, efter att under hela Trumps mandatperiod talat vitt och brett om att ställa presidenten inför just riksrätt.

Trump är den tredje amerikanska presidenten i historien som ställs inför riksrätt och hittills har ingen fällts. Republikanen Richard Nixon avgick dock i augusti 1974, efter den så kallade Watergateskandalen, eftersom han hotades att fällas av senaten i en riksrättsförhandling.

Källa:
Nu ställs Donald Trump inför riksrätt: ”Häxjakt”


  • Publicerad:
    2020-01-22 12:00