Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Före detta CIA-boss: “Tacka Gud för den djupa staten!”

Av Simon Holmqvist, 2019-11-01
simon.holmqvist@nordfront.se

USA. I en intervju tackade den tidigare CIA-bossen John McLaughlin Gud för existensen av ”den djupa staten”, med andra ord en grupp icke-folkvalda tjänstemän som styr landet i bakgrunden.

Den före detta CIA-bossen John McLaughlin.

I en intervju med CBS News fick den tidigare CIA-direktören John McLaughlin frågan om inte Demokraternas hot om att ställa president Donald Trump inför riksrätt bara skulle öka presidentens tro på ”den djupa staten” – en slags koloss av tjänstemän som styr landet i bakgrunden trots att de inte är folkvalda.

— Du måste väl hålla med om att förberedelserna inför riksrätt som pågår, som iscensattes efter klagomål från någon inom underrättelsesektorn, föder presidentens oro över att den frekvent använda termen ”den djupa staten” är där för att avsätta honom, frågade CBS-journalisten Margaret Brennan.

På det svarade en självsäker McLaughlin:

—  Tja, du vet, tack gode Gud för den djupa staten!

Den tidigare CIA-bossens uttalande möttes enligt Fox News av skratt och applåder av de församlade vid George Mason-universitetet i Farifax, Virginia. Bredvid McLaughlin satt en annan pensionerad CIA-boss, John Brennan, som var direktör för spionorganisationen under Barack Obamas presidentskap.

Brennan fyllde i att anledningen till att Trump har en så ”stridslysten relation med djupa staten-människor” är för att ”dessa säger sanningen”. Han hyllade också den djupa statens tjänstemän för att de ”gör sitt jobb oavsett vad han [Trump] säger eller gör”.

John Brennan (t.h.) i samband med att han utsågs till nya CIA-direktör av Barack Obama. Foto: Vita huset/Pete Souza.

”Lite väl magstarkt”
I en krönika på RT skriver Nebojsa Malic att det är ”lite väl magstarkt” av just McLaughlin och Brennan att hylla den djupa staten, med tanke på att de varit ansvariga för idén om att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen respektive konspirationsteorierna om att Ryssland påverkade det amerikanska presidentvalet 2016 till Trumps fördel.

”Under normala omständigheter skulle dessa erkännanden vara rätt omskakande. Det är inte varje dag som före detta chefer över en underrättelsetjänst i princip erkänner att ja, de lägger sig i landets politik eftersom de anser sig ha en ’högre lojalitet’ – för att låna ett uttryck från FBI:s ex-boss James Comey, en annan medlem av denna grupp av glada intrigmakare – än till den verkställande chefen som blivit vald av det amerikanska folket”, skriver han och konstaterar att reaktionerna i amerikansk press har varit ”svala, som bäst”.

Han konstaterar också att den judiskägda och vänsterliberala tidningen New York Times nyligen publicerade en ledare där man skrev att Trump har helt rätt om den djupa statens existens – något den vänsterliberala lögnpressen tidigare avfärdat som en ”konspirationsteori” –  men att det inte är den ”ondskefulla, antidemokratiska intrigen från hans feberdrömmar”. Istället menar den judiska tidningen att det är ”en samling patriotiska tjänstemän [..], som inifrån denna korrupta och korrumperade administration, på något sätt har påmint sig om sina plikter att försvara, inte en specifik ledares, utan det amerikanska folkets, intressen”.

Riksrättsprocessen mot Trump sattes igång efter att en underrättelseofficer visselblåste om ett samtal presidenten haft med Ukrainas president Volodymyr Zelensky, där Trump enligt anklagelsen ska ha ”pressat” sin ukrainske kollega att korruptionsutreda den demokratiske rivalen Joe Bidens son Hunter Biden, som har suspekta affärsintressen i just Ukraina.

Anklagelsen fick Trump att beordra offentliggörandet av hela transkriptionen av samtalet, något som dock inte lugnade Demokraterna som har fortsatt processen för riksrätt. De flesta bedömare är dock överens om att partiet inte kommer att lyckas hela vägen, då Republikanerna har en majoritet i senaten.

Källor:
Ex-acting CIA boss expresses gratitude for ’deep state’ involvement in impeachment inquiry
‘Thank God for Deep State’, ex-CIA boss says. Still think it’s a conspiracy theory?
They Are Not the Resistance. They Are Not a Cabal. They Are Public Servants.


  • Publicerad:
    2019-11-01 20:44