USA. CNN-journalisten Jim Acosta har länge varit en nagel i ögat för Donald Trump, framförallt under hans presskonferenser. Men när Acosta knuffade en kvinnlig Vita huset-praktikant i ett försök att slippa lämna över mikrofonen under en pressträff fick Trump nog och portade honom.


Incidenten som fick Donald Trump att porta CNN:s Jim Acosta från Vita huset.

Det var under en pressträff i Vita huset om gårdagens så kallade mellanårsval i USA som president Donald Trump hamnade i en verbal dispyt med CNN-journalisten Jim Acosta. Acosta är en uttalad Trumpkritiker och har sedan tidigare provocerat presidenten under presskonferenser med frågor som har uppfattats som utanför ämnet.

När Acosta under pressträffen helt plötsligt började fråga om Trump fruktade att ställas inför riksrätt med tanke på undersökningen om påstådda Rysslandskopplingar under hans presidentvalskampanj fick presidenten nog och försökte ge ordet till näste journalist. Men trots att Trump tydligt signalerade att Acostas tid var ute så vägrade han att lämna över mikrofonen till en kvinnlig praktikant som hade i uppdrag att fördela den mellan de samlade journalisterna.

I filmklippet från händelsen ser man hur Acosta handgripligen försöker hålla den kvinnliga praktikanten undan mikrofonen, samtidigt som han fortsätter att ställa sina frågor.

— Det är nog nu, det är nog! upprepar Trump medan Acosta gör sitt bästa för att hålla fast mikrofonen.

Trump fortsatte med att säga att ”CNN borde skämmas över att ha dig [Acosta] som anställd”.

— När man rapporterar fake news, som CNN så ofta gör, så är man folkets fiende, fortsätter Trump.

Händelsen har nu resulterat i att i att Jim Acosta förlorat sin pressackreditering till Vita huset, något han själv meddelade via Twitter under natten, svenskt tid.

I ett uttalande om händelsen skriver Vita husets pressekreterare Sarah Sanders:

President Trump tror på en fri press och förväntar sig och välkomnar tuffa frågor rörande honom och hans administration. Vi kommer däremot aldrig att tolerera att en reporter placerar sina händer på en ung kvinna som bara försöker göra sitt jobb som en praktikant i Vita huset.

[…]

Detta uppförande är fullständigt oacceptabelt. Det är också fullkomligt respektlöst mot reporterns kollegor att inte ge dem tillfälle att ställa frågor.

Jim Acosta har i efterhand kallat Vita husets beskrivning av händelsen för en ”lögn”.

— Det här presidentskapet är det helt olikt något jag sett under mitt liv, där vi har en president som ger sig på den fria pressen, ger sig på individuella nyhetsorganisationer genom att kalla oss fake news och en fiende till folket, säger Acosta om händelsen.

Han försvaras också av CNN, som menar att deras reporter inte gjort något fel, något som fått Sanders att gå till motattack. På Twitter skriver hon:

I motsats till vad CNN påstår finns inget bättre bevis för presidentens stöd för en fri press än det event han höll i dag. Det är bara dem som skulle attackera presidenten för att inte stödja den fria pressen samtidigt som han just fått 68 frågor från 35 olika reportrar under 1,5 timmar, inklusive flera från den aktuelle reportern. Att CNN är stolta över hur deras anställde uppförde sig är inte bara äckligt, det är ett exempel på deras skandalösa förakt för alla, inklusive unga kvinnor, som arbetar för den här administrationen.

Hon bekräftar också på Twitter att Vita huset står fast vit sitt beslut att avackreditera Acosta:


Källor:
White House Suspends Jim Acosta’s Press Pass After Combative Briefing
CNN:s korrespondent portad från Vita huset


  • Publicerad:
    2018-11-08 10:00