Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Trump om brevbomberna: “Medierna har ett stort ansvar”

Av Redaktionen, 2018-10-25
redaktionen@nordfront.se

USA. Efter gårdagens uppståndelse i USA då flera toppar inom det vänsterliberala etablissemanget fick brevbomber hemskickat var det många som försökte lägga skulden på president Donald Trump. Men Trump slår tillbaka och säger att media har ett stort ansvar för det uppskruvade tonläget.

Trump under ett ”Make America Great Again”-möte i Wisconsin som hölls under natten, svensk tid.

Under gårdagen upptäcktes brevbomber som var på väg till de före detta demokratiska presidenterna Barack Obama och Bill Clinton, den vänsterliberala tv-kanalen CNN likväl som andra högt uppsatta personer inom Demokraterna. Tidigare i veckan fick den judiske mångmiljardären George Soros som pekats ut som Demokraternas kassako – en liknande brevbomb hemskickad via kurir.

Eftersom samtliga tilltänkta offer för brevbomberna är några av president Donald Trumps främsta fiender har många proffstyckare velat lägga skulden på presidenten och hans hårda tonläge gentemot sina motståndare.

I Sverige skriver exempelvis Aftonbladets Wolfgang Hansson att Trump med sin retorik har ”flyttat gränserna för vad som är acceptabelt att säga i offentligenheten. Han har förvandlat presidentämbetet från en plats för respekt och genomtänkta beslut till en stå upp-komedishow”.

Hansson reserverar sig också genom att skriva att ”högerextremister” och Trump-anhängare kan komma att påstå att det är Trumps fiender som ligger bakom bomberna, för att försöka få presidenten att framstå i dålig dager:

Den som är konspiratoriskt lagd kan givetvis vända på hela resonemanget. Den som skickat dessa bomber vill kasta en indirekt skuld på Donald Trump och få presidenten av framstå i dålig dager. Det är säkert en teori som högerpopulister och Trumpanhängare kommer att lufta.

På DN skriver nyliberalen Björn af Kleen att ”[D]et som kan bli besvärande för Vita huset är att målen för terrorn förefaller vara personer och institutioner som president Trump älskar att hata”.

Men under ett kampanjmöte för de så kallade mellanårsvalen under kvällen gick Trump till motattack. Han menar att det framförallt är medierna som har ett ansvar för det uppskruvade tonläget.

— Media har också ett ansvar att hålla ett städat tonläge och stoppa den ändlösa fientligheten och de konstant negativa och ofta falska attackerna och rapporterna.

Trump sa också att de som är i den politiska sfären måste sluta behandla sina motståndare som ”moraliskt defekta”.

— Språket med moraliska fördömanden och destruktiva angrepp måste få ett stopp. Ingen borde oförsiktigt jämföra politiska motståndare med historiska skurkar, något som görs hela tiden. Det måste få ett slut, sade Trump och syftade troligtvis på liberaler som jämför honom med Tysklands tidigare ledare Adolf Hitler.

Presidenten fortsatte med att ge en känga åt alla som fortfarande vägrar acceptera resultatet av det senaste presidentvalet, bland annat genom att hävda att Ryssland var med och påverkade utgången:

— Vi måste acceptera utgången av val och komma ihåg att USA:s största bedrifter är sådana utmaningar som vi tagit oss an tillsammans.

Publicerade novell där Trump lönnmördas
Trumps motattack mot lögnpressen kom bara dagen efter att New York Times publicerat en novell som handlar om ett lönnmord på president Trump. Ytterligare fyra noveller publicerades som fantiserade om presidentens fall på olika sätt, ibland våldsamt.

RT skriver att novellpubliceringarna är ett led i tidningens missnöje med att den så kallade Mueller-utredningen har misslyckats med att avsätta hatobjektet Trump och att man därmed kände ett behov att fantisera fram ett ur deras perspektiv mer ”tilltalande” slut för presidenten.

På sociala medier anklagas nu den judiskägda tidningen för osmaklighet och hyckleri.

Källor:
Trumps hat kan ha triggat mörka krafter
Trump calls for civility at rally after suspicious packages were sent to Democratic officials
Five Novelists Imagine Trump’s Next Chapter
NY Times publishes Trump assassination short story


  • Publicerad:
    2018-10-25 12:15