Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Omfattande jakt på källan till brevbomberna – spåren pekar mot Florida

Av Redaktionen, 2018-10-26
redaktionen@nordfront.se

USA. Totalt har tio bomber hittills upptäckts på väg till representanter för det vänsterliberala etablissemanget i USA. Nu pågar en omfattande polisutredning och jakt på personen eller personerna som ligger bakom.

Både paketen och de innehållande rörbomberna ska ha varit snarlika i samtliga tio fall. Klicka för större bild.

De tidigare presidenterna Barack Obama och Bill Clinton, den judiske finansmannen George Soros, den vänsterliberala nyhetskanalen CNN och den kulturmarxistiska skådespelaren Robert De Niro är bara några av de representanter för det vänsterliberala etablissemanget som under veckan fått brevbomber skickade till sig med post.

Sammanlagt rör det sig hittills om tio brevbomber som har upptäckts, med liknande utformning, samma frimärken och med den demokratiska kongresskvinnan Debbie Wasserman Schultz namn som avsändare. Paketen har innehållit rörbomber med liknande konstruktion: Tillverkade i plast och fyllda med svavel som en del av ett sprängämne som ska antändas med hjälp av en digital klocka, samt glas som splitter vid explosion.

Behandlas som terrorhot
Amerikanska myndigheter arbetar utifrån teorin att paketen kommer från samma källa och behandlar händelsen som ett inhemskt terrorhot. Paketen har skickats till FBI:s laboratorium i Quantico, Virginia, för vidare undersökning.

I ett av fallen har brevbomben åtföljts av ett brev innehållandes ett vitt pulver, som nu har testats negativt för mjältbrand och andra kända gifter, enligt uppgift.

Exakt varför ingen av anordningarna har exploderat är något oklart, då rörbomber brukar vara instabila, men vissa spekulerar i att de är dåligt tillverkade. Andra har påpekat att de tycks sakna utlösare och att det därmed kanske aldrig var tänkt att bomberna skulle explodera.

— Vem som nu än ligger bakom detta är bara ute efter att skapa rädsla eller splittring, säger exempelvis sprängmedelsexperten Ryan Morris, som undersökt två av paketen, till CNN.

— Det finns flertalet mer sofistikerade metoder som hade fungerat ifall man verkligen ville att detta skulle funka, fortsätter han.

Flera paket ska ha passerat en postsorteringscentral i Opa-locka i Florida, varför just den delstaten är av särskilt intresse för polisen just nu.

Vissa bilder som cirkulerat på rörbomberna tycks visa en IS-flagga på själva anordningen, något som inte har kommenterats av amerikanska myndigheter. Andra har avfärdat det som ett villospår och menar att det man egentligen ser är en parodi på en IS-flagga som har använts för att håna den muslimska terrorsekten.

Istället är det allt som oftast så kallade högerextremister som pekas ut i spekulationerna, med tanke på de tilltänkta offrens gemensamma nämnare. Proffstyckare är dock överens om att händelsen kan komma att gynna Demokraterna i de kommande mellanårsvalen.

”Även om ingen tror att det är president Trump eller någon nära honom som ligger bakom bombhoten så är det många amerikaner som indirekt anklagar Trump för att genom sitt tonläge och sina ständiga och våldsamma attacker mot politiska fiender som Hillary Clinton och Barack Obama skapa en atmosfär där extremister är beredda att ta till terror”, skriver exempelvis den starkt Trumpkritiske Aftonbladetkrönikören Wolfgang Hansson,

Det återstår att se ifall ytterligare brevbomber upptäcks under eftermiddagen svensk tid, då USA:s postsystem vaknar upp igen.

Källor:
Investigators search Florida mail facility for clues to bombmaker
Intensiv polisjakt efter seriebombare i USA
Brevbomberna kan avgöra kongressvalet


  • Publicerad:
    2018-10-26 11:00