Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Trump ställer inte upp på riksrättsförhör

Av Redaktionen, 2019-12-02
redaktionen@nordfront.se

USA. Varken president Donald Trump eller hans advokater tänker infinna sig för att följa riksrättsprocessen mot honom i kongressen.

Foto: Facebook.

Varken USA:s president Donald Trump eller någon av hans advokater kommer att delta i riksrättsförhören i USA som är tänkta att hållas i veckan, meddelar Vita huset.

Trump och ett juridiskt biträde har bjudits in för att i kongressen följa förhören i veckan som nu på onsdag går in i en ny fas.

Hittills har förhör hållits i representanthusets underrättelseutskott under ledning av juden Adam Schiff. En del av utfrågningarna leddes av den förmögne juden Daniel Sachs Goldman som får sin förmögenhet främst via klädjätten Levi’s.

Nu är det dags för Justitieutskottet att hålla nästa omgång förhör. De ska ledas av juden Jerrold Nadler.

Men Trump har redan från början sagt att varken han eller någon annan från Vita huset kommer att följa ”häxprocessen” på plats och hans vägran att delta kvarstår.

Vi kan inte förväntas att delta i en utfrågning när vittnena ännu inte namngivits och där det är fortsatt oklart om justitieutskottet kommer att tillåta att presidenten får en rättvis process”, skriver Vita husets rådgivare Pat Cipollone i ett brev till Jerrold Nadler.

Väntas bli frikänd
I utskottet kan ett beslut fattas om formella åtalspunkter mot presidenten, fokuserade kring anklagelser om att påtryckningar mot Ukraina gjorts för att komma åt Joe Biden. Tidningarnas Telegrambyrå (TT) kallar Joe Biden för Trumps ”politiske rival”. Demokraten Biden var vicepresident under den förre presidenten Barack Obama och konkurrent med partikamraten Hillary Clinton.

Efter Justitieutskottets förhör kan riksrättsfrågan tas upp i representanthuset. Om de väljer att driva ärendet vidare, skickas det till senaten.

Enligt TT väntas Trump bli friad från senaten om ärendet kommer ända dit men man noterar att det ändå rör sig om en historisk process i och med att bara två tidigare amerikanska presidenter ställts inför riksrätt, Andrew Johnson år 1868 och Bill Clinton 1998. Ingen av dem fälldes.

Richard Nixon avgick 1974 innan den ”antisemitiske” presidenten skulle ställas inför riksrätt med den så kallade Watergateskandalen som förevändning.

Trots Vita husets vägran att delta i de kommande förhören ”utesluter” inte Cipollone att Vita huset kan komma att delta i framtida förhör, men han begärde fler detaljer av juden Nadler om hur utfrågningarna kommer att gå till.

Källa:
Vita huset nobbar riksrättsförhör


  • Publicerad:
    2019-12-02 19:40