UTRIKES. Efter onsdagens terrordåd i Teheran har Mellanöstern-konfliktens skyttegravar grävts än djupare. Donald Trump fortsätter gå hårt åt Iran som han menar får skylla sig själva för den Saudi-stödda islamistterrorn.

USA:s president Donald Trump med terrorbackande Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman.

Under onsdagen attackerades Irans huvudstad Teheran av islamistiska terrorister. Sju gärningsmän skjöt och själmordsbombade ihjäl 17 civila och skadade 43 i koordinerade attacker mot det iranska parlamentet och ayatollah Khomeinis mausoleum. Även sex av terroristerna dog i samband med dådet som den ökända islamistsekten Islamiska staten (IS) sedermera har tagit på sig.

I kölvattnet av attackerna har den iranska elitstyrkan Revolutionsgardet anklagat både USA och Saudiarabien för att vara involverade.

”Den här terroristattacken ägde rum endast en vecka efter mötet mellan USA:s president [Donald Trump] och [Saudiarabiens] bakåtsträvande ledare som stöder terrorister. Det faktum att IS tagit på sig ansvaret bevisar att de var involverade i den brutala attacken” skrev Revolutionsgardet i ett pressmeddelande.

En anklagelse som även Irans utrikesminister Javad Zarif ställer sig bakom.

De despoter som Zarif syftar på i sitt twittermeddelande är ledningen för den wahhabistiska shariadominerade oljestaten Saudiarabien. Dessa har tidigare avslöjats av Wikileaks såsom finansiärer av IS och landets kronprins Mohammad bin Salman har tidigare i vår hotat att de kommer att verka för att striden mellan dem och Iran inte kommer äga rum i Saudiarabien utan i Iran. Att Saudiarabien skulle kunna vara kopplade till attacken känns därför inte särskilt långsökt även om de själva självklart förnekar inblandning.

Anledningen till att Revolutionsgardet ger en känga även åt USA är Donald Trumps tal i Saudiarabiens huvudstad Riyad för någon vecka sedan. Utan att överhuvudtaget precisera sig beskyllde han där Iran för inbördeskriget i Syrien samt för att stöda terrorism i regionen. I samband med besöket tecknades dessutom ett vapenavtal värt över 100 miljarder dollar där Washington ska leverera vapen till Riyad.

Representanter för Irans regering och dess Revolutionsgarde kopplar USA och dess allierade till onsdagens terrordåd.

Efter dådet i Teheran gick den amerikanska presidenten ut och beklagade sig men lyckades på samma gång återigen beskylla Iran för det inträffade.

”Vi understryker att stater som sponsrar terrorism riskerar att falla offer för den ondska de främjar” hette det i ett uttalande från Vita huset. Ungefär samtidigt som attacken röstade dessutom kongressen igenom ytterligare sanktioner mot Iran.

Trumps nuvarande välvilliga relation med den verkliga terrorunderstödande staten Saudiarabien skiljer sig markant från den inställning han hade under valkampanjen. Då beskyllde han wahhabistlandet för bland annat elfte septemberattackerna och för att finansiera IS.

— Självklart gör de det. Alla vet det, sa han då.

Vilka bakomliggande tankar han har alternativt vilka påtryckningar Trump nu utsätts för är oklart. Uppenbarligen känner han till åtminstone delar av Saudiarabiens skumraskaffärer. Syriens president Bashar al-Assad, vars regeringsstyrkor stöds av Iran och alltmer framgångsrikt strider mot IS, har tidigare gjort hoppfulla uttalanden inför Trumps presidentskap. Men efter att denne i våras attackerat Syrien och sedan upprepade gånger tillåtit den oinbjudna USA-ledda koalitionen att attackera regeringsvänliga styrkor i landet har optimismen falnat. Assad menar i stället idag att Trump helt underkastat sig USA:s ”djupa stat” och nu styrs av ”underrättelsetjänster, Pentagon, stora vapentillverkare, oljeföretag och finansiella institutioner”.

Hur den förvärrade konflikten mellan USA och dess allierade i regionen och Iran utvecklas återstår att se. I en minnesceremoni under fredagen gjorde högt uppsatta iranska representanter det klart att de åtminstone inte kommer att vika sig och att hatet mot USA och deras undersåtar bara intensifierats.

— Det uppenbara resultatet är inget annat än en ökning av hat mot regeringarna i USA och deras nickedockor i regionen som Saudiarabien, sa Irans högste andlige och politiske ledare Ayatollah Khamenei.

Källor:
‘Death to Saudi & US’: Thousands of mourners attend funeral for Tehran attack victims
Islamist militants strike heart of Tehran, Iran blames Saudis
US, Saudi ‘hand’ in Tehran terror stokes all-out war
Trump suggests Iran bears some responsibility for terror attacks in Tehran


  • Publicerad:
    2017-06-09 21:40