UTRIKES. Den USA-ledda koalitionen har skjutit ner ett stridsflygplan i södra Syrien, skriver den syriska armén på Facebook. Piloten saknas fortfarande.

I ett uttalande på Facebook skriver den syriska armén att den USA-ledda koalitionen har skjutit ner ett stridsflygplan på landsbygden runt Raqqa i södra Syrien. Enligt uttalandet genomförde det syriska stridsplanet bombningar mot terrororganisationen Islamiska Staten när det sköts ner av USA. De skriver:

Den här attacken kommer precis när den syriska-arabiska armén och dess allierade avancerar i kampen mot IS-terrorister, som besegras i den syriska öknen på flera sätt än ett.

Armén menar att USA försöker undergräva de syriska styrkornas kamp mot terrorismen. De låter dock hälsa att USA inte kommer att lyckas.

USA har dock en annan version där de kallar det hela för ”självförsvar” då de menar att det syriska stridsflygplanet släppte bomber nära den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF, vilket ledde till att USA kände sig nödgade att skjuta ner det, hävdar de.

Nordfront rapporterade senast i maj om hur Syriens regering har bett FN att stoppa den USA-ledda koalitionens bombningar i landet.

Syrien fördömer alliansens attacker som riktas mot civila och orsakar omfattande materiella skador på infrastruktur, anläggningar och fastigheter i Syrien”, skrev landets utrikesdepartement i ett brev till FN i maj.

Källa:
US-led coalition downs Syrian army plane in southern Raqqa


  • Publicerad:
    2017-06-19 11:00