SYRIEN. Trots nederlaget i Aleppo avancerar nu IS mot den syriska staden Palmyra. Detta sker i samband med att Obama utlovat stöd till en ospecificerad ”rebellgrupp” i Syrien, något som president Assad inte tror är en slump.

Assad anklagar USA med allierade att stödja Islamiska staten.

Assad anklagar USA med allierade att stödja Islamiska staten.

Samtidigt som Syriens befolkning firar att president Bashar al-Assad med hjälp av bland annat Ryssland har lyckats återta staden Aleppo från terrorister så avancerar Islamiska staten (IS) mot en annan stad i Syrien, nämligen Palmyra.

Detta kommer i samband med att USA:s president Barack Obama nyligen annonserade att USA kommer att göra undantag i förbudet mot att hjälpa utländska ”rebellgrupper” i Syrien eftersom det var viktigt för ”landets säkerhet”.

I en intervju med Russia Today hävdar nu Assad att det inte är en slump att IS offensiv mot Palmyra sker strax efter Obamas uttalande och att IS strider på ett sätt de endast kan göra med stöd från den USA-ledda alliansen.

— Uttalandet om att lyfta förbudet [mot att understödja utländska ”rebeller”] är direkt relaterat till attacken mot Palmyra och till stödet av andra terrorister utanför Aleppo. För när de är besegrade i Aleppo behöver USA och Väst istället stödja sina ombud någon annanstans, hävdade Assad.

Vidare berättade Assad att IS är rustade som aldrig förr och att detta är omöjligt utan hjälp utifrån. Samtidigt säger han att USA medvetet låtit IS-trupper ta sig från Mosul i Irak för att attackera Palmyra.

— De [IS] kom med olika maskingevär, kanoner, artilleri, helt olikt hur det sett ut tidigare. Detta kan bara ske när de kommer genom öknen under tillsyn av den amerikanska alliansen, som egentligen skulle attackera dem i al-Raqqa, Mosul och Dier Ezzor. Detta skedde dock inte, antingen såg de mellan fingrarna på vad IS gör eller, och detta är vad jag tror, så pressade de dem mot Palmyra, förklarade Assad vidare.

På fråga om hur starka Islamiska staten är idag svarar han också att de ”bara är så starka som stödet de får från Väst och regionala makter”.

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov håller med Assad om att USA har ett finger med i spelet vad gäller attacken mot Palmyra. Han menar också att det handlar om att ge ”andrum” åt terroristerna som lidit stora förluster i Aleppo.

— Det faktum att IS marscherade genom territorier som patrulleras av stridsflyg från den USA-ledda koalitionen får en att tro, och jag hoppas verkligen att jag har fel här, att det var orkestrerat och koordinerat för att ge andrum åt de banditer som är inträngda i östra Aleppo, sa Lavrov under en presskonferens i Belgrad.

I intervjun med Russia today sträcker även Assad ut en hand åt de som strider för terroristerna och säger sig vilja ge dem en chans att ångra sig och bli benådade.

— Vår prioritet är att skydda området [Aleppo] från att förstöras av kriget, att skydda de civila som lever där, att ge dessa civila en chans att lämna genom öppna portar, att lämna området under regeringens kontroll samt att ge dessa terrorister en chans att ändra sig, att ansluta sig till regeringen, att återgå till ett normalt liv och få amnesti.

Läs hela intervjun med president Bashar al-Assad här.

Källor:
Obama grants waiver for military support of foreign fighters in Syria – White House
ISIS attack on Palmyra directly linked to US waiver on rebel arms supplies – Assad to RT (EXCLUSIVE)
ISIS offensive on Palmyra could be orchestrated to give respite to militants in Aleppo – Lavrov


  • Publicerad:
    2016-12-14 17:45