UTRIKES. Under ett möte med Rysslands försvarsminister i Kreml prisade den ryske presidenten Vladimir Putin kryssningsrobotarna som avfyras från havet mot IS. Samtidigt uppgav han att han hoppades på att man inte ska behöva använda sig av kärnvapenbestyckade kryssningsrobotar i kampen mot IS.

När Rysslands president Vladimir Putin träffade den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu i Kreml så prisade han de ryska kryssningsrobotarna som avfyras mot IS från havet. Under mötet, där Sjojgu rapporterade om resultaten av Rysslands kamp mot Islamiska staten i Syrien, uppgav Putin att han hoppas på att man inte ska behöva sätta in kärnvapen.

— Vi måste analysera allt som händer på slagfältet, hur vapnen fungerar. De havsbaserade kryssningsrobotarna och de luftburna kryssningsrobotarna, KH-101, har visat sig vara moderna och mycket effektiva, och nu vet vi helt säkert att det är precisionsvapen som kan utrustas konventionella och speciella stridsspetsar som är kärnvapenbestyckade, sa den ryske presidenten.

Putin tillade att ”vanligtvis så brukar det inte vara nödvändigt när man bekämpar terrorister och jag hoppas att det aldrig kommer att behövas”.

I tisdags avfyrade en ryskt ubåt kryssningsrobotar mot ett IS-mål nära terrororganisationens fäste i den syriska staden Raqqa. Försvarsminister Sjojgu säger att man har registrerat robotarnas färd mot sina mål och att man varnade sina israeliska och amerikanska ”kollegor”.

Källa:
‘Hopefully, no nukes will be needed’ against ISIS – Putin


  • Publicerad:
    2015-12-09 14:35