MAKT. Vladimir Putin utsågs idag av Forbes till världens mäktigaste man.

Vladimir Putin, Rysslands president.

Vladimir Putin, Rysslands president.

Rysslands president Vladimir Putin utsågs idag till världens mäktigaste man av Forbes. Detta är tredje året i rad som han vinner titeln.

”Putin fortsätter att visa att han är en av få män i världen som är mäktig nog att göra som han vill – och komma undan med det”, skriver tidningen.

Enligt Forbes har Putins inhemska stöd ökat till 89 procent av befolkningen i Ryssland, vilket är den högsta siffran hittills under de senaste sex åren. Detta trots att Ryssland drabbats ekonomiskt av sanktioner från Putins av fiender.

Efter Putin kom Angela Merkel som därmed är världens mäktigaste kvinna, trots sviktande stöd i Tyskland, och USA:s president Barack Obama blev trea på listan. Merkel hyllas absurt nog av Forbes för hennes ”beslutsamma agerande gällande den syriska flyktingfrågan och den grekiska skuldkrisen”. Obama i sin tur kritiseras för att han har blivit utmanövrerad av Putin i Mellanöstern.

Förutom Merkel är judinnan Janet Yellen, som är ordförande för USA:s centralbank Federal Reserve (FED), den enda kvinnan som kvalar in på en av de tio högsta platserna. Yellen hamnade på plats sju efter Bill Gates (plats sex), Kinas ledare Xi Jinping (plats fem) och den katolske påven Franciskus (plats fyra).

Forbes lista bygger på kandidaternas finansiella tillgångar, deras makt över stora grupper av människor inom olika områden och ifall de aktivt använder sin makt.

Källor:
The List
The World’s Most Powerful People 2015


  • Publicerad:
    2015-11-05 12:50