EGYPTEN. En grupp fotografer greps nyligen i Egypten av myndigheter när de iscensatte falska bilder från Aleppo som skulle föreställa ”Aleppos lidande” efter att syriska regeringsstyrkor befriat staden från terroristerna.

Nyligen grep egyptiska myndigheter en grupp fotografer som höll på att framställa bilder som skulle föreställa ”Aleppos lidande”. Men bilderna från ”Aleppo” var falska och var i själva verket tagna hundratals mil ifrån Syrien. Fotograferna hade planer på att sprida bilderna på social media som ”bevis” för de syriska regeringsstyrkornas ”förbrytelser” mot civila efter befrielsen av Aleppo.

Det var i hamnstaden Port Said i nordöstra Egypten som fotograferna blev påkomna av egyptiska myndigheter när 12-åriga Ragd stod och poserade samtidigt som 21-åriga Mustafa fotograferade. Mustafa berättade för myndigheterna att han ”vanligtvis fotograferar bröllop och ceremonier, men hade en idé om något annat”.

— I en konversation med de misstänkta avslöjade de att de hade gjort en serie av scener som skulle spridas på social media som verkliga bilder från Aleppo, skrev inrikesministeriet på Facebook, som också lade ut en film på gripandet av fotograferna.

Bilderna togs vid en ruin av ett hus som hade rivits ner av myndigheterna för ett tag sedan. Mustafa sitter fortfarande i häktet och flickan som poserade med blodiga kläder, en teddybjörn i handen och en papperspåse med två hål för ögonen på huvudet har återlämnats till sin förmyndare.

Källa:
Red paint not blood: Photographer nabbed shooting fake images of ‘Aleppo suffering’ in Egypt


  • Publicerad:
    2016-12-21 15:15