BROTT. En 46-årig man från Syrien dömdes under torsdagen till livstids fängelse för brott mot folkrätten samt utvisning från Sverige. Flera filmer där 46-åringen deltar i avrättningar visades upp under rättegången.

Den dömde 46-åringen Haisam Omar Sakhanh.

Under torsdagen dömde Stockholms tingsrätt en 46-årig man vid namn Haisam Omar Sakhanh, som påstår sig komma från Syrien till livstids fängelse för att ha deltagit i avrättningar av soldater från den syriska arménUnder rättegången visades flera filmer upp där den åtalade ses vara med och avrätta fångar.

Sakhanh själv hävdar att det var verkställande av dödsdomar som en domstol beslutat om, vilket dock faller på sin egen orimlighet då avrättningarna skett under loppet av mindre än två dygn.

— Tingsrätten har kommit fram till att det i och för sig är möjligt under vissa givna förutsättningar. Men i det här fallet är det bevisat att det förflutit mindre än två dygn mellan tillfångatagandet av soldaterna och avrättningen. Bland annat därför är det uteslutet att avrättningen föregåtts av en rättvis rättegång där en legitim domstol dömt soldaterna till döden, säger rättens ordförande rådmannen Tomas Zander.

På de filmer som visades upp under rättegången kunde man se hur sju tillfångatagna syriska soldater avrättades under grymma former med bakbundna händer. Sakhanh döms för grovt folkrättsbrott till livstids fängelse samt utvisning från Sverige med förbud att återvända.

Sakhanh deltog i Syrienkriget på de så kallade rebellernas sida och efter sitt deltagande lyckades han skaffa sig flyktingstatus och tog sig till Sverige där han fick permanent uppehållstillstånd.

Källa:
Livstids fängelse för Karlskogabo som deltog i avrättning i Syrien


  • Publicerad:
    2017-02-16 16:50