KRIG. Trots att tidigare anklagelser mot den syriska regeringen om gasattacker mot den egna befolkningen aldrig har kunnat bevisas så avfyrade USA inatt av samma anledning och på en direkt order från president Donald Trump dussintals kryssningsrobotar mot en syrisk flygbas.

Strax efter klockan två inatt svensk tid avfyrade USA sammanlagt 59 kryssningsrobotar från två amerikanska örlogsfartyg stationerade i östra Medelhavet mot flygbasen Shayrat nära staden Homs i Syrien. Attacken som USA självt uppger är den första sedan inledningen på Syrien-konflikten 2011 som har riktats direkt mot Syrien inleddes på order av president Donald Trump.

Efter attacken gick Trump från sitt residens i Palm Beach, Florida, ut med ett uttalande om att det handlade om en riktad militär attack mot det flygfält som gasattacken som tidigare i veckan hade dödat många civila hade utgått ifrån. Attacken ska ha riktats mot sådant som enligt USA ska försvåra för Syrien att utföra framtida gasattacker, som flygplan, flyghangarer, bränsle, logistiska förvaringsutrymmen, ammunitionsförråd, luftvärnssystem och radar.

USA och andra parter hävdar att syriska militären låg bakom att dussintals civila dog i vad som sägs ha varit en gasattack den 4 april i staden Idlib. Uppgifter finns om att upp till 86 människor dödades, varav 26 ska ha varit barn.

Ryssland och Syrien menar istället att gasen råkade spridas oavsiktligt efter att syriska jetplan hade bombat ett tillhåll där rebellstyrkor producerade kemiska vapen. Assad menar dessutom att Syrien, som under en lång tid har haft stora militära framgångar, bara skulle kunna förlora på att använda sig av kemiska vapen och att hela deras lager förstördes för flera år sedan.

LÄS OCKSÅ: ”Sionistiska planer för Mellanöstern

Den syriske guvernören för Homs-provinsen, Talal Barazi, uppgav tvärt emot vad USA påstår att detta inte var första gången som USA riktar direkta attacker mot syriska styrkor. Han menade vidare att detta på intet sätt kommer att påverka Syriens regerings vidare agerande i denna konflikt och att USA:s attack bara hjälper terroriststyrkorna.

Ryssland menar att USA:s attack strider mot internationell rätt och har kallat till ett brådskande möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av attacken.

USA har tidigare anklagat Syrien för att ha attackerat sin egen befolkning med kemiska vapen, men som Nordfront och Informationskriget.se tidigare har rapporterat så har FN:s vapeninspektion varit tydliga med att det aldrig har gått att bevisa vem som har legat bakom de gasattacker som har förekommit. Bland annat påstod USA att syriska regeringsstyrkor låg bakom saringasattacken i staden Ghouta i augusti 2013, men både fristående experter och enskilda vapeninspektörer pekade på att det troligtvis var Nusrafronten som låg bakom den attacken. Ur Nusrafronten uppstod senare ISIS.

Bland annat stödjer Storbritannien och Turkiet de attacker mot Syrien som USA utförde och stridshökar som senatorerna John McCain och Lindsey Graham hyllade Trumps drag.

Artikeln är ursprungligen publicerat på Informationskriget.se men kan komma att uppdateras oberoende av den.

Nordfront kommer att fortsätta följa utvecklingen i Syrien och Donald Trumps helomvändning.

Källor:
US fires dozens of Tomahawks at Syria military base near Homs, Trump cites ’Assad’s chem attack’
USA har avfyrat robotar mot Syrien


  • Publicerad:
    2017-04-07 12:24