UTRIKES. Efter den misstänkta kemvapenattacken i Syrien uppger nu källor inifrån Vita huset att Donald Trump överväger en militär insats i landet. Det hade i så fall inneburit en helomvändning från den Assad-vänliga inställning som Trump-administrationen gav uttryck för för bara en vecka sedan.

Håller Trump på att göra en helomvändning i Syrienfrågan?

Efter tisdagens misstänkta kemvapenattack i området kring Idlib i Syrien har det västerländska etablissemanget högljutt anklagat landets president Bashar al-Assad för att ligga bakom attacken, som uppges ha dödat över 70 personer.

En som sällat sig till den anklagande kören är USA:s president Donald Trump som efter attacken sagt att ”något måste hända” med Syriens president. Enligt en källa inifrån Vita huset överväger nu Trump till och med en militär insats i Syrien. Källan uppger att Trump för närvarande diskuterar saken med försvarsminister James Mattis.

För bara en vecka sedan var det ett helt annat ljud i Trump-administrationens skälla. Hans FN-ambassadör Nikki Haley samt utrikesministern Rex Tillerson meddelade då världen att USA inte längre skulle verka för att Assad skulle avgå utan att hans öde i stället skulle få avgöras av det syriska folket.

Efter den misstänkta kemvapenattacken har dock både Haley och Tillerson uttalat sig fientligt mot Assad och dennes allierade Ryssland. Haley hotade under gårdagen i ett tal i FN att USA kan komma att strunta i FN:s råd och agera på egen hand, något som även skedde inför invasionen av Irak 2003. Tillerson har i sin tur tvärsäkert anklagat den syriska regeringen för attacken och dessutom sagt att det inte finns ”någon roll” kvar för Assad i Syrien efter det som hänt.

Syriens regering förnekar bestämt att de skulle ligga bakom attacken. Landets utrikesminister Walid al-Moallem säger i ett svar till anklagelserna att de aldrig skulle använda kemiska vapen ens mot de islamistiska terrorister de strider mot. al-Moallem påpekar dessutom att källorna till att Syrien skulle ha utfört attacken är den terroranknutna ”hjälporganisationen” Vita hjälmarna samt det England-baserade tillika terroristvänliga ”Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter”. Syriens utrikesminister menar också att det vore ologiskt att den just nu väldigt framgångsrika syriska armén hade använt sig av kemiska vapen mot sin egna befolkning.

Syrien menar i stället att den syriska armén bombat ett rebellkontrollerat vapenförråd som innehöll kemiska vapen och att dödsfallen uppkommit på så sätt.

Källor:
’Assad must go’ no more: US gov’t shifts priorities in Syria
Chemical reaction: Trump in U-turn, bubbling with Syria regime change
Trump om Assad: Något måste hända
Al-Moallem: Syrian Army didn’t and will not use chemical weapons even against terrorists


  • Publicerad:
    2017-04-06 23:45