UTRIKES. Iraks utrikesminister Ibrahim al-Ja’afari går emot USA och säger att Irak aldrig kommer att bli en del av den muslimska anti-iranska koalition som Donald Trump tidigare i veckan adresserade i Saudiarabien.

Tidigare i veckan var USA:s president Donald Trump i Saudiarabiens huvudstad Riyadh för att hålla tal inför ett femtiotal muslimska ledare. Talet adresserade problemet med islamistisk terrorism.

Till mångas förvåning var talets udd riktad mot det shiamuslimska Iran, som Trump menade tillhandahöll en ”trygg hamn, ekonomiskt stöd samt den sociala status som är nödvändig för rekrytering”. Han jämförde också Irans allierade, den shiamuslimska milisgruppen Hizbollah – som under flera års tid med Syriens medgivande kämpat emot islamistiska terrorister – med till exempel Islamiska staten och Al-Qaida.

Det faktum att USA:s allierade Saudiarabien i själva verket finansierat IS och dessutom haft en lång historia av spridande av islamistisk fundamentalism togs inte upp i talet. Den amerikanska presidentens ton gentemot sharialandet Saudiarabien skiljer sig numera väsentligt åt jämfört med under valkampanjen, där han ofta och högljutt kritiserade Saudiarabien.

Utan att gå in på något djupare resonemang beskyllde Trump dessutom Iran för inbördeskriget i Syrien, utan att nämna ett ord om de islamistiska terrorister som krigar mot landets demokratiskt valda regering.

Talet gick dock inte hem hos alla muslimska stater i regionen. Iraks utrikesminister Ibrahim al-Ja’afari har nämligen nyligt gått ut och meddelat att ”Baghdad aldrig kommer att ansluta till den anti-iranska koalitionen”. Ja’afari noterar också att Iran inte ockuperar en tum av irakiskt territorium, medan till exempel Turkiet mot den irakiska regeringens vilja sedan 2015 haft militär närvaro i landet.

Iranska regeringen menar att det är USA och dessas allierade som bevisligen står bakom söndrandet och härskandet i regionen.

Källor:
FM Ja’afari: Iraq will never join anti-Iran front 
Donald Trumps Facebook


  • Publicerad:
    2017-05-28 12:45