UTRIKES. Qatar isoleras av sina grannländer efter att ha beskyllts för att stöda terrorism.

Den lilla gulfstaten Qatar har isolerats av de närliggande nationerna Egypten, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Jemen. Dessa bryter de diplomatiska förbindelserna med Qatar och Saudiarabien kommer även att stänga gränsen mot landet.

Qatar anklagas bland annat av Egypten för att stöda det i Egypten terrorstämplade Muslimska brödraskapet och av Förenade Arabemiraten för att ”underminera stabiliteten i regionen”. Saudiarabien rättfärdigar isoleringen av Qatar med att skydda sig själva mot ”terrorism och extremism”.

Eftersom både Saudiarabien och Qatar bevisats stöda islamistiska terrorister som Islamiska staten spekulerar många, bland annat ryska RT, att den aggressiva retoriken och de radikala åtgärderna har en annan grund. Bland annat ska Qatars ledare, emir Hamim bin Hamad Al Thani, nyligt ha kritiserat USA och Saudiarabien för att skapa konflikter med shiamuslimska Iran. Uttalanden som sedan tagits tillbaka och enligt regeringen ska vara ett resultat av hackare. Qatar beskylls även för att stöda de shiamuslimska och därtill Iran-stödda houthirebellerna i inbördeskriget i Jemen.

Qatar styrs av en wahhabistisk absolut monarki, där emir Hamim bin Hamad Al Thani är högste auktoritet. Landets utrikesdepartement har kallat grannländernas åtgärder för ”oberättigade” samt ”baserade på lögner”.

Grannländernas åtgärder har redan påverkat tusentals människor genom att de stora flygbolagen Etihad och Emirates dragit in sina flygningar till landet. Håller konflikten i sig kan fotbolls-VM 2022 som ska gå i Qatar vara i fara.

Källor:
Qatar i diplomatisk kris med grannarna
Saudi, UAE, Bahrain, Egypt cut ties with Qatar
Analys: ”Qatar är musen som ryter till i bland”


  • Publicerad:
    2017-06-05 18:50