UTRIKES. Efter att den syriska regeringen anklagats för att ha använt kemiska vapen mot väststödda rebeller kräver israeliska politiker att USA ska inleda ett anfallskrig mot landet.

Efter att syriska regeringsstyrkor anklagats för att ha använt kemiska vapen mot väststödda rebeller rasar både israeliska ministrar och oppositionsledare mot landet.

Säkerhetsminister Gilad Erdan, andreman i Likudpartiet, kräver nu att USA ska inleda ett anfallskrig mot Syrien. Även byggnadsminister Yoav Gallant och oppositionsledaren Isaac Herzog kommer med liknande krav.

Det är den ökanda organisationen Vita hjälmarna som släppt uppgifterna om en attack i Douma. Vita hjälmarna har tidigare ertappats med att spela in fejkade filmer.

Åke Sellström, tidigare chef för FN:s vapeninspektörer i Syrien, är däremot skeptisk. Sellström påpekar att det är osannolikt att Syrien skulle riskera kritik för att ha använt kemiska vapen när de redan är på väg att vinna. Han nämner även att eventuella gifter kan ha spridits på andra sätt, exempelvis genom markexplosioner eller giftig rök.

USA:s utrikesdepartement är däremot tvärsäkra på att det är den syriska regeringen och Ryssland som ligger bakom den ännu helt outredda ”gasattacken”. Även president Donald Trump har uttryckt liknande kritik med samma bristfälliga underlag.

Källor:
Expert: Svårt att bedöma uppgifterna
Israeli officials: U.S. must strike in Syria
State Dept Accuses Russia And Syria Of Gassing Civilians Before Any Investigation
Trump tweets condemnation of Syria chemical attack, saying Putin shares the blame
Syria war: At least 70 killed in suspected chemical attack in Douma 


  • Publicerad:
    2018-04-09 02:40