UTRIKES. Hätska ordkrig stormakter emellan, vapenskrammel och FN-möten. Dagens Syrien är en krutdurk.

Det väst-, Israel- och gulfstatsinstigerade inbördeskriget i Syrien har slutligen, efter sju års strider, börjat närma sig sitt slut. Landets president Bashar al-Assad har tack vare stöd från Iran, Hizbollah och framförallt Ryssland lyckats slå tillbaka de flesta av de mångtaliga islamistgrupper som opererat och till viss del fortfarande opererar i landet.

I skenet av detta talade USA:s president Donald Trump i slutet av mars om att dra sig tillbaka från Syrien.

— Vi kommer att lämna Syrien väldigt snart. Låt andra människor ta hand om det nu, sa Trump.

Även om presidenten övertalades av krigshökar i bland annat utrikesdepartementet att behålla USA:s cirka 2 000 soldater i landet var signalerna tydliga. Regeringsstyrkorna kommer segra, rebellerna hänger på repet.

I lördags kom så, helt plötsligt, uppgifter om att en kemvapenattack med okänt antal offer ägt rum i Douma öster om huvudstaden Damaskus. Uppgifterna kom från rebellkällor och snabbt började västvärlden, däribland en återigen tvärvändande Trump, att beskylla Assad, Iran och Ryssland för det påstådda dådet.

Inte bara USA utan även Frankrike och Storbritannien ställde sig bakom anklagelserna mot Assad. Under måndagen meddelade Trump dessutom att ”några viktiga beslut” angående Syrien kommer att tas inom 24-48 timmar. På frågan om det innebar militära aktioner från USA svarade presidenten att ”ingenting är otänkbart”.

Syrien själva har, liksom flertalet högt uppsatta ryska företrädare, förnekat anklagelserna och till och med sagt att ingen kemvapenattack överhuvudtaget ägt rum. Ryska militärer på plats har också under flera veckors tid varnat för att rebeller ledda av USA kommer att försöka iscensätta en kemvapenattack i syfte att få militärt stöd från väst.

Antingen ägde den påstådda kemvapenattacken rum efter ett resonemang likt detta. Eller så var det hela en falskflaggattack ämnad att skapa exakt de rebellvänliga reaktioner som västglobalisterna hittills uppvisat.

— Ni vill inte höra att inga bevis för en kemisk attack har funnits i Douma. Ni har bara sökt efter en ursäkt (för att attackera Syrien) vilket ivrigt framställdes av provokatörerna i Vita hjälmarna, sa Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia under ett FN-sammanträde under gårdagen.

FN:s säkerhetsråd har trots tre olika förslag misslyckats med att komma överens om hur en utredning av den påstådda kemvapenattacken ska se ut. De båda vetorättsnationerna USA och Ryssland har haft flera invändningar mot den motsatta sidans förslag.

Efter att Trump i praktiken hotat om en amerikansk militär intervention i Syrien, något som faktiskt skedde för ungefär ett år sedan efter en liknande påstådd kemvapenattack i Khan Sheikhoun, gick Ryssland igår till motangrepp. Landets ambassadör i Syriens grannland Libanon, Alexander Zasypkin, meddelade då att Ryssland kommer att skjuta ner eventuella amerikanska robotar som skickas mot Syrien samt attackera de plattformar de avlossades ifrån. Detta skulle alltså innebära direkta krigshandlingar mellan Ryssland och USA!

I skrivande stund har Donald Trump dessutom ytterligare trappat upp ordkriget mellan de båda kärnvapennationerna. Som svar på Zasypkins löfte om att försvara Syriens regering twittrade Trump att Ryssland bör ”göra sig redo” eftersom ”fina och nya och ’smarta'” robotar är på väg. ”Ni borde inte samarbeta med ett gasdödande djur som dödar sitt eget folk och njuter av det” avslutade Trump.

Turkiets invasion av norra Syrien
Även om situationen i Syriens kurddominerade norra delar bleknar i jämförelse med påstådda kemvapenattacker och det efterföljande stormaktspelet bör även den också nämnas.

Efter att USA i början av året annonserat att de planerat att skapa en 30 000 man stark gränsstyrka, till stor del utgjord av amerikanernas kurdiska allierade, nära gränsen med Turkiet valde de sistnämnda att invadera norra Syrien. Efter nära tre månader har ”Operation olivkvist”, som president Recep Tayyip Erdoğan döpt invasionen, resulterat i ett turkiskt erövrande av den syriska tillika kurddominerade regionen Afrin samt tal om ytterligare militära operationer i den angränsande staden Manbij där USA har militärbaser. Turkiet har till och med utfört operationer i norra Irak i jakt på kurdiska ”terrorister”, vilket är deras benämning på de kurder som tagit upp vapen mot Islamiska staten (IS) och som i varierande grad stöder kurdiskt självstyre i regionen.

Situationen är extra intrikat i och med att både USA, som alltså stött kurdernas kamp mot IS, och Turkiet båda är med i krigsorganisationen Nato.

Källor:
US, France and Britain agree to respond to Syrian gas attack
US training Syria militants for false flag chemical attack as basis for airstrikes – Russian MoD
‘We hope you come to your senses’: Russia warns US against illegal Syria strike
UNSC fails to pass 3 resolutions on Syria ’chem attack’ as Russia calls for restraint
Trump says ’major decisions’ on Syria coming in next 24 to 48 hours
Any US missiles fired at Syria will be shot down, launch sites targeted – Russian envoy to Lebanon
Turkish president discloses number of terrorists killed in northern Iraq


  • Publicerad:
    2018-04-11 15:09