UTRIKES. Israel kränkte Libanons luftrum igen för att avfyra luft-till-mark-missiler mot Syrien. Uppgifterna går isär om hur många missiler som nådde sina mål.

Till höger Israels försvarsminister Avigdor Lieberman. Foto: Public Domain

Israel trappar upp sin terror mot Syrien och anföll på tisdagsmorgonen flygbasen Shayrat i Homs. Syriska statsmedier och Al Mayadeen i Libanon påstår att alla missiler neutraliserades innan de nådde marken. SANA (Syrisk-arabiska nyhetsbyrån) säger att några av missilerna förstördes och en militär källa säger till ryska Sputnik News att upp till tio stycken sköts ned innan de nådde sina mål.

Pentagon förnekar alla former av inblandning i denna attack eller i några andra militära aktiviteter i Homsprovinsen.

— Det finns ingen amerikansk militär aktivitet i det området vid denna tidpunkt, sade Pentagons talesman Eric Pahon till den ryska nyhetsbyrån TASS. Nyhetsbyrån Reuters fick samma information.

Istället var det denna gång Israel som på egen hand utförde terrorattacken. Israel brukar inte erkänna sina anfall på och i Syrien, och varken bekräftade eller förnekade tisdagsmorgonens attack.

— Vi kommenterar inte sådana rapporter, sade en israelisk talesman till Reuters.

USA:s försvarsdepartement sade försiktigt till arabiska Sky News att det finns ”många spelare” i regionen som skulle kunna ha utfört tisdagsmorgonens attack i Syrien.

Det var ungefär en vecka sedan två israeliska flygplan av den amerikanska typen F-15 kränkte Libanons luftrum för att utföra en missilattack på T-4 flygbasen Syrien, också i Homs. Enligt uppgifter ännu ej bekräftade av Libanon, var förfarandet detsamma även den gången.

Attacken sammanföll med en annan missilattack mot den militära flygbasen Al Dumayr i närheten av Damaskus. Samtliga missiler lär har nedskjutits av syriskt luftförsvar. Det är högst troligt att det var Israel som utförde även den attacken. Dessa attacker inträffade efter att USA, Storbritannien och Frankrike till Israels jubel i lördags morse koordinerade en gemensam bombning i Syrien.

Bara några timmar före den senaste attacken lovade Israels försvarsminister, juden Avigdor Lieberman, att skydda Israels nationella intressen genom att kränka det syriska luftrummet om så är ”nödvändigt”.

— Israel kommer inte att acceptera några begränsningar av sina operationer i syriskt luftrum för att bekämpa hotet från Iran, sade Lieberman, och hoppades att ”kommunikationslinjer” till Moskva kommer att kunna undvika alla former av ”friktion” i Syriens luftrum.

— Alla former av handlingskraft kan komma i fråga. Ryssarna förstår oss, och faktum är att vi under många år har lyckats att undvika friktion med dem, sade Lieberman redan dagen innan.

— Nu möter vi ett nytt hot från den libanesiska armen, som samarbetar med Hezbollah, den syriska armén, shiitemilisen i Syrien, och främst av allt Iran. Alla formar sig nu till en enad front mot staten Israel, påstod Lieberman.

Uppdatering 18:51: Syrisk statsmedia meddelande under tisdagskvällen att attacken var ”falskt alarm”.

Under natten utlöstes vårt luftvärn och flera missiler sköts upp, men detta visade sig vara ett falskt alarm, säger en talesperson för den syriska militären till SANA.

Källor:
Syrian air defenses repel missile strike against Shayrat air base in Homs province – state media
Israeli defense minister claims right of ’total freedom of action’ in Syrian airspace


  • Publicerad:
    2018-04-17 14:30