UTRIKES. Hjälparbetare har upptäckt en massgrav under en fotbollsplan i staden Raqqa, som nyligen återerövrades av terrorsekten IS. Hittills har drygt femtio kroppar grävts fram, men man beräknar att uppemot 200 personer kan ligga begravda på platsen.

Bild från strider om staden Raqqa, som länge var en av IS viktigaste städer.

Staden Raqqa i Syrien var länge terrorsekten Islamska statens (IS) självutnämnda huvudstad. Men efter hårda strider med kurdiska styrkor så lyckades man i oktober förra året att befria staden.

Nu har hjälparbetare upptäckt en massgrav bland stadens ruiner, närmare bestämt under en fotbollsplan bredvid ett av stadens sjukhus.

— Det var uppenbarligen den enda platsen som fanns tillgänglig för att begrava människor, något som gjordes i all hast. Jihadisterna uppehöll sig på sjukhuset, säger Abdallah al-Eriane, en högt uppsatt tjänsteman i staden, rapporterar Svenska Dagbladet (SvD).

Enligt al-Eriane har man hittills grävt fram femtio kroppar, men man tror att så många som 200 kan ligga begravda bland ruinerna.

Vissa kroppar ska vara märkta med ”nom de guerre”, vilket är ett slags soldatnamn som jihadister får medan civila kroppar endast är märkta med förnamn.

Detta är bara en i mängden av massgravar som upptäckts i Syrien och Irak i samband med att områden befriats från IS.

Källa:
Massgrav upptäckt i al-Raqqa


  • Publicerad:
    2018-04-22 11:30