SYRIEN. Riam Dalati har bevis för att USA:s och Israels påståenden om att Syriens president utförde terrorgassprängningar mot den egna befolkningen var falska. Nu vill Ryssland ha ett officiellt utlåtande från BBC.

En falsk propagandabild iscensatt av Vita hjälmarna.

En BBC-producent med ansvarsområde Syrien, Riam Dalati, meddelade på Twitter att frågan om landets president Bashar al-Assads ”terrorgasningarna” av sin egen befolkning i staden Douma har undersökts i nästan sex månader.

Det har visat sig att bildmaterialet från ”nervgasattacken” var arrangerat och rapporteringen kring dem falsk.

För att iscensätta, filma och fotografera en krigsskådeplats, måste denna först förberedas med material, personal – De vita hjälmarna – och statister. Ryska RT har upprepade gånger varnat för och rapporterat om falska psykologiska operationer som planerats och genomförts i Syrien.

Ingen saringas hade använts vid ”gasattacken” och inga avled på sjukhuset efter den.

Oavsett vem som genomförde en militär attack i området, var allting runt omkring attacken fabricerat, enligt Dalati.

Efter nästan sex månaders undersökningar kan jag bevisa att sjukhusscenen var arrangerad. Ingen dog på sjukhuset. Alla Vita hjälmar, aktivister och människor jag talade med finns antingen i Idlib eller inom området för Operation Eufrats sköld. Endast en person var i Damaskus.

Ryssland vill ha svar
Maria Zakharova på Rysslands utrikesministeriet har kommenterat Dalatis rapportering med att Moskva nu väntar på BBC:s officiella hållning om det hela eftersom BBC aktivt följde och rapporterade om de händelser som utspelade sig i Douma.

I flera tweets har Dalati under de senaste dagarna delat med sig av sina efterforskningar:

De vita hjälmarna publicerade i april 2018 en ifrågasatt film efter den rapporterade attacken i Douma. Videon visar lokalbefolkning, både vuxna och barn, som behandlas på ett sjukhus efter den påstådda attacken.

Men teamet närmar sig aldrig hyreslägenhetskvarteren, och man spärrade av området omedelbart efter Douma togs över. Jag kan berätta att Jaysh al-Islam styrde över Douma med järnhand. De skrämde och hotade aktivister, läkare och filantroper.

Ryssland säger att påståendet om att den syriska regeringen använde giftiga kemikalier i sitt eget land var ett sätt att rättfärdiga ”externa militära handlingar”.

Redan vid tiden runt den påstådda gasattacken postade Dalati ett tweet som enligt uppgift kort därefter raderades av – eller på order av – BBC:

Jag är så trött på att aktivister och rebeller använder liken från döda barn för att iscensätta känslosamma scener för västs konsumtion. Och sedan undrar de varför vissa seriösa journalister ifrågasätter delar av den officiella berättelsen.

Samma månad intervjuades elvaårige Hassan Diab tillsammans med sin far av en rysk journalist.

Pojken gav en utförlig beskrivning av hur filmningen inne på sjukhuset hade gått till.

Bland annat sade Diab att barnen fick mat i utbyte mot att medverka i filmen.

Boende i Douma kunde heller inte bekräfta att det hade förekommit någon attack. De sade att de inte visste något om saken och att de inte visste om någon hade påverkats av giftiga kemikalier.

Källa:
BBC Producer Says Footage of Alleged Gas Attack Victims in Syria’s Douma Staged


  • Publicerad:
    2019-02-14 16:30